In ciuda conflictelor politice in toi, Romania s-a bucurat, in saptamina din jurul Sfintelor Pasti, de o bine venita liniste.

Fata de vacarmul ce le-au premers, sarbatorile de Paste au trecut intr-o liniste cu totul neasteptata fata de perioada ce a trecut de la Boboteaza incoace. Poate a contribuit la asta si faptul ca ziarele n-au aparut de simbata pina marti sau miercuri, iar televiziunile si-au adaptat programele, reducind din isteria obisnuita. Desigur, au meritul lor si politrucii nationali, plecati sa se reculeaga care in singuratate, care in bai de multime, dar punind surdina declaratiilor belicoase. Adevarul este ca, dupa luptele seculare care au durat peste trei luni, aveam cu totii - politicieni, comentatori, public - nevoie de o pauza de respiratie, de reculegere, de reasezare, fie si temporara, a mintii pe fagasuri mai senine. Macar pentru a ne reimprospata capacitatea de perceptie, daca nu pentru finalitati mai inalte.

Aflat zilele acestea departisor de tara, beneficiind de „efectul de distantare", insa suspectindu-ma de partialitatea informatiei, mi-am verificat impresiile cu prietenii prinsi in miezul lucrurilor. Mi le-au confirmat, dar au adaugat ca trebuie sa am putina rabdare, „ca reincepe". Si, intr-adevar, de miercuri s-a apasat iarasi pedala. Cei mai grabiti, precum concitadinul domn Fenechiu, pe cai mari dupa ce-a bagat citiva imberbi in guvernul veseliei nationale, chiar de marti, cind isi indemna partidul la votarea suspendarii presedintelui. Iar in teritoriu, PD nu se da plecat de la guvernare, desi la centru si-a facut bagajele. E limpede, pauza s-a terminat, va reincepe o grea presiune pe timpanele si mintile noastre. Megafoanele politico-mediatice isi maresc volumul, urmind sa erupa in plin saptamina viitoare, cea a suspendarii. Am suspectat Curtea Constitutionala de lene pentru intirzierea expedierii raspunsului scris catre Parlament, dar se pare ca a vrut doar sa ne mai lungeasca putin linistea.

Cinstit vorbind, nu va fi o saptamina calma pentru noi, nici una usoara pentru actorii jocului politic. Coalitia suspendarii nu mai poate da inapoi, desi ar cam vrea sa faca asta. Indiferent de situatia din sondaje, la referendum presedintele va iesi intarit. Doua declaratii prezidentiale au pus si ele gaz peste foc. Prima spune ca orice incalcare a Constitutiei e vinovata, ca nu exista vinovatii mari sau mici, cum sugera raspunsul Curtii. A doua ca nu se va lasa invins, pentru ca tara trebuie schimbata. Iar daca aceste declaratii sint oarecum conjuncturale, prinse in logica luptei politice de moment, a treia este cu bataie lunga - necesitatea schimbarii actualei Constitutii. Politrucimea incepe sa vada cum ar arata o asemenea schimbare propusa de un presedinte iesit cu bine din referendum!