Seful DNA a blocat din 2005 dosarul "Flota" si refuza sa-l trimita inapoi instantei de judecata. In schimb recunoaste ca se converseaza cu inculpatul Traian Basescu la telefon, cel care l-a numit sef la anticoruptie prin decret prezidential. Desi nu
Seful DNA a blocat din 2005 dosarul "Flota" si refuza sa-l trimita inapoi instantei de judecata. In schimb recunoaste ca se converseaza cu inculpatul Traian Basescu la telefon, cel care l-a numit sef la anticoruptie prin decret prezidential. Desi nu a infirmat rechizitoriul "Flota", Daniel Morar pretinde ca un procuror ar administra o expertiza in dosar, pe banii statului. Inalta Curte nu a permis DNA sa reia urmarirea penala, ci doar sa refaca actul de sesizare al instantei - obligatie ce revine exclusiv lui Daniel Morar.
Procurorul sef al DNA, Daniel Marius Morar, a recunoscut ca se converseaza la telefon cu Traian Basescu, inculpat in dosarul "Flota", cauza care, la finele lui 2005, a fost trimisa de Inalta Curte de Casatie si Justitie inapoi la Directia Nationala Anticoruptie pentru refacerea actului de sesizare al instantei. Amintim ca returnarea dosarului "Flota" la DNA a fost decisa de judecatori, pe motiv de neregularitate a actului de sesizare, deoarece rechizitoriul nu a fost confirmat de fostul sef al PNA, Ioan Amarie, cum cerea procedura, ci de un fost adjunct al acestuia, Gheorghe Suhan. Din 2005 si pana azi, Morar a refuzat sa trimita rechizitoriul inapoi la DNA, asa cum a dispus Inalta Curte, pretinzand ca s-ar administra noi probe in cauza. Surprinzator, asa cum ZIUA a dezvaluit luna trecuta, in ancheta "Valetul presedintelui", DNA a confirmat oficial ziarului nostru ca "Rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului Basescu Traian nu a fost infirmat". Cum nici o reluare a cercetarii penale nu era posibila in absenta unei infirmari a rechizitoriului, este de-a dreptul inexplicabil cum Morar (singurul care avea drept de infirmare) sustine ca in dosar se administreaza o noua expertiza, pe banii statului, cu termen de finalizare in luna iulie 2007. Comportamentul sefului DNA in dosarul "Flota" este cu atat mai dubios cu cat acesta invoca de peste un an si faptul ca presedintele ar avea imunitate in fata legii penale, sustinere care se bate cap in cap cu prevederile Constitutiei. Atitudinile lui Morar pot fi insa explicate, daca se pune in balanta faptul ca acesta a fost numit in functia de sef peste anticoruptie, prin decret prezidential emis chiar de catre inculpatul Traian Basescu. Si poate fi revocat din functie numai printr-un decret similar.
Amabilitati pe "firul scurt"
Daniel Morar a comparut miercuri seara, la emisiunea "100%" de la postul Realitatea TV, pentru a contrabalansa, probabil, acuzele ce i-au fost aduse de liderul conservatorilor, Dan Voiculescu, care a anuntat ca l-a dat in judecata pentru modul in care s-a inceput urmarirea penala contra sa de catre DNA. Procurorul Morar a fost intrebat, inevitabil, si despre dosarul "Flota" in care este inculpat presedintele Traian Basescu. Morar a negat ca ar fi aservit lui Traian Basescu: "Nu sunt omul presedintelui, nu sunt omul nimanui. In cazul dosarului Flota, impreuna cu procurorii de caz, am spus ca presedintele nu poate fi cercetat penal in acest moment, conform legii". Apoi, Morar a sfarsit prin a recunoaste ca a avut mai multe discutii telefonice cu Traian Basescu despre "chestiuni care nu tin de dosare". Totusi, una din discutii, dupa cum a recunoscut Morar, s-a referit la problema cercetarii presedintelui in dosarul "Flota". Seful DNA a aratat ca discutiile cu presedintele pe tema dosarului "Flota" au avut loc dupa ce el personal s-a exprimat in mai multe randuri ca Basescu nu poate fi cercetat, si ca seful statului nu ar fi fost de acord cu acest punct de vedere. In legatura cu dosarul "Flota", Morar a mai adaugat ca in el se administreaza o expertiza in care expertii parte au solicitat un nou termen de finalizare, care a fost schimbat si stabilit pentru luna iulie 2007. (Razvan SAVALIUC)
Kovesi nu comenteaza
Surse avizate ne-au informat ca declaratiile de miercuri seara ale lui Morar au uimit conducerea Parchetului Inaltei Curti.
De altfel, procurorul general, Laura Kovesi, a refuzat ieri sa comenteze pentru presa declaratiile sefului Directiei Nationale Anticoruptie. Declaratiile lui Morar au surprins mai ales prin lejeritatea cu care acesta a recunoscut ca a purtat mai multe discutii cu principalul inculpat din dosarul "Flota", de parca ar fi ceva obisnuit ca inculpatii sa vorbeasca la telefon cu seful DNA. Cum Morar a afirmat in mai multe randuri, in ultimile luni, ca dosarul "Flota" s-ar afla in lucru la un procuror, de ce inculpatul Basescu nu a purtat discutii cu procurorul de caz, si a simtit nevoia sa-l sune taman pe cel pe care l-a numit sef peste anticoruptie, prin decret prezidential? Nu mai departe de recentele bilanturi ale activitatii DNA si Ministerului Public, din acest an, seful statului cerea sa se puna capat legaturilor neoficiale dintre magistrati si persoanele cercetate penal. Firesc ar fi fost ca Basescu sa poarte discutiile la care a facut referire Morar, in cadru oficial, prin avocat sau in urma unei citari la Parchet si nu pe "firul scurt". (R.S.)
Imunitatea prezidentiala, o nascocire
Procurorul sef al DNA a demonstrat o constanta duplicitate in dosarul "Flota".
Pe de o parte, Morar a sustinut ca seful statului nu poate fi cercetat penal, deoarece ar avea imunitate prezidentiala, conform Constitutiei.
Legea fundamentala la care a facut referire seful DNA stipuleaza insa contrariul prin articolul 84, raportat la articolul 72. Si anume "Art. 84: Presedintele Romaniei se bucura de imunitate. Prevederile articolului 72, alineatul 1 se aplica in mod corespunzator (...)" art. 72: "Deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului". Iata prin urmare ca imunitatea este acordata doar pentru declaratii politice, exprimate in timpul mandatului. In cazul Basescu, faptele incriminate de procurori erau comise cu multi ani inainte sa devina sef al statului. In plus, art. 16 din Constitutie prevede ca "cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari".
Pe de alta parte, Morar a ignorat dispozitiile Sentintei penale nr. 295 din 27.04.2005 a Inaltei Curti, ramasa definitiva la 5 decembrie 2005, prin care s-a dispus refacerea actului de sesizare a instantei pe motive de neregularitate. Potrivit hotararii judecatoresti, Morar trebuia sa schimbe doar prima pagina a rechizitoriului Flota, in sensul sa modifice denumirea PNA, in cea de DNA, iar numele Ioan Amarie sa-l inlocuiasca cu numele sau si sa semneze. Morar nu numai ca nu a facut acest lucru, dar a tinut dosarul "Flota" blocat din decembrie 2005 si pana in prezent, pretinzand ca in el se fac acte de urmarire penala, desi Inalta Curte nu i-a dat dispozitii in sensul refacerii urmaririi penale. Daca DNA a recunoscut oficial, luna trecuta, ziarului ZIUA, ca "Rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului Basescu Traian nu a fost infirmat", cum se face ca un procuror lucreaza in acest caz. Cum putea lucra daca rechizitoriul nu a fost infirmat. Iar singura persoana care putea infirma rechizitoriul - facand abstractie de hotararea Inaltei Curti - era doar Daniel Morar. Pe simplul motiv ca rechizitoriul "Flota" a fost emis de un fost sef de sectie (Vasile Draghici), iar verificarea legalitatii unui rechizitoriu emis de un sef de sectie al DNA nu o poate face decat procurorul sef al DNA.
Iata, asadar, cum stau la ora actuala lucrurile in dosarul "Flota", in care banii statului sunt irositi pe o noua si foarte costisitoare expertiza, iar cauza e taraganata cu anii de catre seful DNA, care se converseaza la telefon cu unul din inculpatii din dosar. (R.S.)
Seful DNA chemat in Parlament
Partidul Conservator va solicita saptamana viitoare comisiei senatoriale pentru cercetarea abuzurilor sa verifice motivele pentru care seful DNA, Daniel Morar, blocheaza dosarul "Flota", in care este implicat presedintele Traian Basescu, a declarat ieri purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca (foto). Deputatul a precizat ca Morar a cerut in dosarul Flota o contraexpertiza, blocand astfel cursul firesc al dosarului, in loc sa elimine doar viciul de procedura pentru care acest dosar a fost inchis. El a sustinut ca dosarul "Flota" a fost la un moment dat inchis intrucat in instanta s-a descoperit, ca viciu de procedura, ca nu a fost semnat de procurorul-sef, ci de ajunctul acestuia. In opinia lui Ciuca, era normal ca acest viciu sa fie indepartat, dosarul fiind doar semnat de cine trebuie si nu se impunea nici o contraexpertiza sau expertiza a dosarului. Ciuca a mai spus ca este "ingrijorator si revoltator" faptul ca seful DNA, Daniel Morar, are "dese conversatii" cu presedintele Basescu. "Am fost surprinsi ca Daniel Morar are dese conversatii cu Traian Basescu. Nu stim care este rolul unor asemenea conversatii. Nu stim daca Traian Basescu se intereseaza de anumite dosare deschise la DNA sau Daniel Morar intreaba de care dosare sa se mai ocupe, pe care sa le mai deschida", a spus Ciuca. (R.G.)
Voiculescu il da in judecata pe Morar
Presedintele PC, Dan Voiculescu (foto), a anuntat in urma cu cateva zile ca il va actiona in judecata pe seful DNA, Daniel Morar, pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanei. Acuzatiile lui Voiculescu la adresa lui Morar au plecat de la dosarul in care seful PC este invinuit, alaturi de fiica sa Camelia si fostul vicepremier George Copos, de spalare de bani. Liderul conservatorilor a mai spus ca a solicitat SRI si Unitatii Militare 0962 din Ministerul de Interne sa confirme sau sa infirme daca au primit adresa trimisa de Daniel Morar referitoare la informatii despre telefoanele, afacerile si relatiile personale ale sale si ale Cameliei Voiculescu. El a mai precizat ca ii va trimite o scrisoare si procurorului care se ocupa de cazul sau, Emilian Eva, pentru a urgenta solutionarea acestui dosar. Pe de alta parte, conservatorul i-a indemnat "sa-i scrie" pe cei care se considera "abuzati de statul roman". "Un om de calibrul meu are obligatia sa-i apere pe cei care nu pot si o voi face cu pasiune si daruire", a spus Dan Voiculescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.