Existenta romanilor in Balcani se putea banui doar din cursurile de lingvistica - insa nu era clar daca mai exista inca vorbitori de limba romana prin Iugoslavia, Bulgaria sau Grecia. Studiile de la sfarsitul secolului al XIX-lea si din perioada inte
Existenta romanilor in Balcani se putea banui doar din cursurile de lingvistica - insa nu era clar daca mai exista inca vorbitori de limba romana prin Iugoslavia, Bulgaria sau Grecia. Studiile de la sfarsitul secolului al XIX-lea si din perioada interbelica privitoare la romanii sud-dunareni erau de obicei trecute la fondul secret, doar pentru ochii avizati de partid. Si totusi limba romana a reusit sa supravietuiasca.
In ultimii 17 ani autoritatile de la Bucuresti si-au asumat in diferite forme protejarea minoritatii romanesti din statele invecinate. De cele mai multe ori fara un succes vizibil - sume mari de bani se duc pe proiecte fara nici o finalitate. Apararea drepturilor fundamentale ale romanilor din afara tarii s-a transformat in cele mai multe cazuri intr-o afacere - pe spinarea contribuabilului roman.
Un exemplu. Presedintele asociatiei "Comunitatea Romanilor din Bulgaria" de la sud de Dunare, Serafim Hristov pretinde de trei ani de zile ca desfasoara proiecte care promoveaza predarea limbii romane in scolile bulgaresti unde exista elevi de etnie romana. O prima analiza a activitatii desfasurate de Serafim Hristov in promovarea studiilor in limba romana - realizata la sfarsitul lunii martie a acestui an a dezvaluit faptul ca rezultatele sunt nule. Elevii care participa la programele lui Serafim Hristov abia stiu sa scrie in limba romana. "Comunitatea Romanilor din Bulgaria" a obtinut fonduri de la autoritatile romane in ultimii trei ani, insa o ora demonstrativa de limba romana desfasurata la Scoala Generala cu clasele I-VIII "P.R. Slaveicov" din Vidin s-a dovedit a fi un fiasco total. Martori oculari ai acestei ore demonstrative au relatat ca cunostiintele de limba ale elevilor lipsesc cu desavarsire: nici unul nu a fost in stare sa raspunda in limba romana la intrebarea "Cum te cheama?" Pentru a se putea realiza totusi o comunicare simpla acei copii au avut nevoie de translator - in conditiile in care Serafim Hristov pretinde ca acesti copii invata limba romana de trei ani de zile. In timpul orei a fost scris pe tabla urmatorul text: "Cartea de vizita. Sunt bulgar din orasul Vidin. Eu sunt elev din scoala <<P.R. Slaveicov>>. O sa ma bucur sa va revad. Dumnea Voastra Viara Dafinova". Atat.
Mai mult, banii primiti pentru dotarea cabinetului de limba romana au fost folositi la realizarea unui cabinet de limba engleza. Statul roman a dat bani pentru a se realiza un proiect real care sa-i ajute pe romanii din Bulgaria sa invete limba romana si care din pacate s-a implementat defectuos. La ora demonstrativa a lipsit directorul scolii, o doamna care s-a prezentat in trecut ca fiind profesor de limba romana, care insa nu stie de loc romaneste.
De curand Serafim Hristov a indicat intr-un interviu care sunt pretentiile financiare in Bulgaria pentru renovarea unei sali de clasa: "Am vrut sa facem la Liceul Simeon un cabinet de limba romana. Renovarea unei sali costa 9000 de euro. Am inaintat un proiect la DRRP anul trecut si nu am primit nici un raspuns. Sala a fost inchiriata de altcineva. Noi oricum o sa-l facem. O sa avem clase de limba romana si la Turtucaia si Ruse". Totusi costa destul de mult renovarea unei incaperi in Bulgaria... Ar exista pana la urma o solutie simpla: adoptarea unei legi pentru romanii de pretutindeni si lamurirea hatisului institutional care capuseaza inexplicabil un scop cat se poate de nobil.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.