O comisie a Parlamentului Turciei a aprobat o propunere care permite acestei tari sa blocheze site-urile care aduc insulte fondatorului statului modern, Ataturk, dupa ce in urma cu numai o saptamana, o alta comisie a blocat, temporar, accesul la YouToube, informeaza site-ul smh.com.au.
Parlamentul planuieste sa voteze propunerea, dar nu a fost stabilita inca data la care va lua aceasta decizie. Propunerea arata ca mai multi cetateni turci sunt deranjati de libertatea de exprimare promovata in tarile occidentale, desi Turcia trebuie sa adopte aceeasi conduita in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana.
Membrii comisiei au mai dezbatut si propunerea de a permite autoritatii turcesti de telecomunicatii sa blocheze accesul la orice site care pune la indoiala principiile sistemului turc de unitate sau care expune informatii despre rebelii kurzi din Turcia.
in Turcia este ilegal sa vorbesti despre destramarea tarii sau sa-l insulti pe Ataturk, fondatorul Turciei moderne. Cateva dintre personalitatile Turciei, jurnalisti sau scriitori, aici incluzandu-l si pe castigatorul premiului Nobel, Orhan Pamuk, ar fi incercat sa-l insulte pe Ataturk. Recomandarile europenilor pentru libera exprimare au infuriat nationalistii turci care le-au considerat o ca fiind o imixtiune in afacerile interne ale statului.
Luna trecuta, Turcia a blocat accesul la site-ul YouTube, dupa ce au existat cateva plangeri la adresa aparitiei pe pagina de internet a unor clipuri prin care era insultat Ataturk. Interdictia de a intra pe site-ul YouTube a fost ridicata doua zile mai tarziu.