Legea lustratiei din Polonia, care prevede deconspirarea celor care au colaborat cu fosta politie politica, este din ce in ce mai contestata. Potrivit unei organizatii care lupta pentru drepturile gazetarilor, aceasta lege, care ii vizeaza si pe jurn
Legea lustratiei din Polonia, care prevede deconspirarea celor care au colaborat cu fosta politie politica, este din ce in ce mai contestata. Potrivit unei organizatii care lupta pentru drepturile gazetarilor, aceasta lege, care ii vizeaza si pe jurnalisti, ar putea avea implicatii serioase in ceea ce priveste independenta institutiilor media.
Intrata in vigoare din data de 15 martie, legea poloneza privind deconspirarea persoanelor care au coloborat cu serviciile secrete comuniste vizeaza un numar de aproximativ 700.000 de persoane cu functii publice (inclusiv cadre didactice si jurnalisti) al caror trecut urmeaza sa fie verificat. Institutul international de presa a avertizat insa ca acest act normativ ar putea avea implicatii serioase pentru media poloneza, motiv pentru care a solicitat guvernantilor sa modifice legislatia care pare imprecisa si neclara, informeaza Mediafax. Mai mult, jurnalistii de la "Gazeta Wyborcza", unul dintre cele mai influente ziare, create de disidenti anticomunisti, a anuntat ca va boicota acest act normativ. Promovata la initiativa gemenilor Kaczynski - presedintele si premierul Poloniei - legea are ca tinta excluderea din viata publica a fostilor colaboratori ai securitatii. Si in Bulgaria, comisia pentru declasificarea dosarelor secrete a organizat marti prima sesiune, dupa alegerea membrilor sai de catre Guvern, la 5 aprilie. Comisia urmeaza sa deschida dosarele si sa anunte numele tuturor bulgarilor care au fost colaboratori ai fostelor servicii secrete. In plus, vor fi facute publice numele celor care au lucrat pentru departamentul de informatii din cadrul armatei nationale bulgare. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.