Ministerul Finantelor pregateste masuri care sa previna deschiderea unor procese de catre magazinele duty-free desfiintate de la 1 ianuarie, in cazul in care Camera Deputatilor va respinge, ca si Senatul, cererea presedintelui de reexaminare a legii.
Ministerul Finantelor pregateste masuri care sa previna deschiderea unor procese de catre magazinele duty-free desfiintate de la 1 ianuarie, in cazul in care Camera Deputatilor va respinge, ca si Senatul, cererea presedintelui de reexaminare a legii.Finantele sunt in curs de elaborare a unei ordonante de urgenta cu masuri tranzitorii, care sa reglementeze comertul in regim duty-free pentru perioada care a trecut de la 1 ianuarie si pana la eventuala intrare in vigoare a legii de respingere a ordonantei guvernului. Senatul a respins, ieri, cererea de reexaminare a legii trimisa de presedintele Traian Basescu.Potrivit unor surse din Finante, respingerea ordonantei si de catre Camera Deputatilor, care este camera decizionala, ar putea duce la aparitia unor actiuni in instanta impotriva ministerului initiate de catre firmele care au fost autorizate, pana la 31 decembrie, sa desfasoare comert duty-free in frontierele de stat. Finantele au in vedere o masura, (prin aceeasi ordonanta), menita sa contracareze initiativa legislativa a senatorului Marius Marinescu care vizeaza comasarea tuturor magazinelor duty-free diplomatice intr-o singura locatie. In cazul in care se va reveni la reglementarile valabile inainte de 1 ianuarie, magazinele duty-free isi vor relua activitatea in frontierele de stat externe Uniunii Europene, cu Ucraina, Moldova si Serbia. Potrivit acelorasi surse, Comisia Europeana nu interzice existenta acestui tip de magazine pe frontiera externa, dar, la elaborarea ordonantei de guvern, Directia Comisiei Europene de Taxe si Uniune Vamala a recomandat interzicerea acestora.Ordonanta de urgenta 48/2006, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, interzice functionarea magazinelor duty-free in frontierele de stat ale Romaniei. Masura a dus la desfiintarea a 105 magazine. In prezent, mai functioneaza doar trei magazine diplomatice. De asemenea, magazinele duty-free pot sa-si desfasoare activitatea in aeroporturi pe fluxurile de plecari externe si la bordul aeronavelor care au ca destinatie directa state terte.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.