Depozitarul Central intentioneaza sa isi majoreze capitalul social de la trei milioane de euro la cinci milioane de euro, pana la jumatatea anului 2008, si are ca obiectiv sa devina un centru regional pentru decontarea si inregistrarea tranzactiilor
Depozitarul Central intentioneaza sa isi majoreze capitalul social de la trei milioane de euro la cinci milioane de euro, pana la jumatatea anului 2008, si are ca obiectiv sa devina un centru regional pentru decontarea si inregistrarea tranzactiilor incheiate pe alte burse.
"Majorarea este programata sa aiba loc in cel mult doi ani de la infiintarea depozitarului, adica pana in iunie 2008, insa noi intentionam sa o realizam cat mai curand", a afirmat Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului Central, ieri, intr-o conferinta de presa, la deschiderea sedintei BVB, cu ocazia inceperii activitatii Depozitarului. Reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti (BVB), actionarul majoritar al Depozitarului, cu 54,51% din titluri, au afirmat ca intentioneaza sa isi pastreze ponderea majoritara.
Institutia va urmari, in perioada urmatoare, sa se conecteze la reteaua globala a Depozitarilor Centrali si sa devina un centru nodal (hub) pentru Europa de Sud-Est. Astfel, va asigura si decontarea si intregistrarea tranzactiilor incheiate pe alte burse europene.
Dupa intrarea in vigoare a Directivei europene pentru Instrumente Financiare (MiFID), la 1 noiembrie 2007, Depozitarul Central va trebui sa asigure un sistem de raportare a tranzactiilor realizate pe diferite piete, in vederea decontarii acestora.
Depozitarului Central va realiza atat operatiunile de depozitare, registru pentru emitentii de valori mobiliare, cat si pe cele de compensare-decontare a tranzactiilor cu valori mobiliare. Supravegherea institutiei este realizata de catre CNVM, responsabilitate impartita cu Banca Nationala a Romaniei (BNR) in cazul operatiunilor de compensare-decontare. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.