O explozie s-a produs, ieri, in cladirea Parlamentului irakian, situata in Zona Verde, din centrul Bagdadului, conform surselor locale, preluate de agentiile internationale de presa. Postul public irakian de televiziune a difuzat anuntul referitor la deflagratie in jurul orei locale 15:00 (14:00, ora Romaniei).
Cel putin doi parlamentari au fost ucisi si alte 15 persoane, ranite. Un oficial din serviciile de securitate irakiene a anuntat ca atentatul a fost provocat de un atacator sinucigas care a detonat o centura cu exploziv pe care o avea asupra sa.
Liniile telefonice din Zona Verde si din imprejurimi au fost perturbate puternic in urma exploziei. Zona Verde, in care se afla principalele institutii irakiene si Ambasada Statelor Unite, este sectorul cel mai puternic securizat din capitala irakiana, fiind incercuita de sute de bariere de beton. Accesul in aceasta arie speciala este permis doar in urma unor controale riguroase. Totusi, si pe 27 martie, doi militari si doi civili americani au fost ucisi in interiorul acestui perimetru, de explozia unei rachete si de un obuz de mortiera.
Tot ieri, cu cateva orea inainte de atentatul de la Parlament, explozia unui camion-capcana pe un podul Sarafya din Bagdad a provocat moartea a cel putin 10 persoane si ranirea altor 26. Personalul medical din capitala irakiana se asteapta, insa, la o crestere a bilantului victimelor. Podul a fost grav avariat. Conform politiei locale, cateva masini au cazut in Raul Tigru, care strabate Bagdadul. Desi, in urma cu doua luni, armata americana si fortele irakiene au lansat operatiuni de securizare a capitalei irakiene, atacurile cu masini-capcana au continuat.
Pentagonul a modificat durata desfasurarii militarilor americani din Irak de la 12 la 15 luni, ceea ce dovedeste ca armata are dificultati in a furniza efectivele necesare in teritoriu si ca nu este pregatita sa se retraga din aceasta tara, comenteaza agentiile internationale de presa. (Ileana CORNEA)