ZIUA a intrat in posesia unor documente care demonstreaza modul in care este cheltuit banul public de catre autoritatile locale din Otopeni. Mai multe terenuri cumparate de primaria din acest oras au adus beneficii de zeci de mii de euro apropiatilor
ZIUA a intrat in posesia unor documente care demonstreaza modul in care este cheltuit banul public de catre autoritatile locale din Otopeni. Mai multe terenuri cumparate de primaria din acest oras au adus beneficii de zeci de mii de euro apropiatilor edilului. Printre acestia se numara si Gabriel Emilian Cazan, cumnatul deputatului PNL de Ilfov Gabriel Zamfir, seful agentilor imobiliari din Romania.
Schema folosita in aceasta afacere a fost simpla. Diferiti angajati ai Primariei, consilieri locali sau apropiati ai edilului au cumparat terenuri pe care, la scurt timp, le-au vandut Primariei Otopeni la preturi mult mai mari. In acest fel, sute de mii de euro, bani publici, au intrat in buzunarele afaceristilor din grupul format in jurul primarului. De asemenea, anumite terenuri achizitionate pentru diferite constructii publice au ajuns pe mana unor afaceristi locali.
Una dintre aceste afaceri cu iz penal este cea incheiata in luna martie 2003 intre Emilian Gabriel Cazan, cumnatul deputatului PNL Gabriel Zamfir, si Primaria Otopeni. Cazan a vandut un teren de 2130 metri patrati "orasului Otopeni reprezentat de primarul Silviu Constantin Gheorghe (foto)". Potrivit actelor aflate in posesia ZIUA, Cazan a cumparat de la sotii Maria si Constantin Ionita suprafata de teren "situata pe strada Garofitelor F.N.", pe data de 18 februarie 2003. In acte, suma este de 2.788.425.600 de lei vechi, echivalentul a 85.000 de dolari. Acelasi teren a fost vandut pe 13 martie 2003 Primariei Otopeni, cu suma de 3.136.107.630 lei, echivalentul a 87.330 euro, asa cum este precizat in contractul de vanzare-cumparare autentificat in fata notarului Marinela Stanica.
In actul de vanzare-cumparare dintre Cazan si Primaria Otopeni, unde este amintita o hotarare a Consiliului Local (nr.13.21.01.2003), se precizeaza ca cei 2130 de metri patrati au fost achizitionati "in baza Hotararii Consiliului Local al Orasului Otopeni (...), privind utilizarea fondului de rulment pentru finantarea unor obiective de investitii in anul 2003" si a Raportului de Evaluare intocmit de evaluatorul Nicolae Popescu, privitor la evaluarea terenurilor din orasul Otopeni, judetul Ilfov, "in vederea construirii de locuinte pentru tineret". Cu toate acestea, pe terenul respectiv s-au construit o sala de sport si una de fitness. In sala de fitness se antreneaza unii dintre cei mai cunoscuti luptatori de K1 cum este Ciprian Sora, fostul angajat al Serviciului de Paza si Protectie, dar si alti fosti lucratori ai SPP, precum Bogdan Ursu. Practic, sala cu pricina este folosita de firma "AKA Group Impex" SRL patronata de Lucian Baroiu, om de afaceri si consilier local.
Acesta este un alt apropiat al primarului Gheorghe. Baroiu a fost, de altfel, prezent in comisiile care au aprobat din partea Primariei, achizitionarea unor terenuri sau atribuirea unor licitatii. Interesant este ca inainte terenul vandut de Cazan Primariei Otopeni a apartinut initial familiei Baroiu. Astfel, inainte de tranzactia cu cumnatul deputatului PNL Zamfir, sotii Maria si Constantin Ionita au cumparat trei terenuri de 350 metri patrati, de 580 metri patrati si de 1200 de metri patrati (in total 2130 metri patrati) de la unchiul lui Lucian Baroiu, Gheorghe. In cele din urma, terenul a ajuns tot la Baroiu, asa cum am vazut mai sus, prin construirea celor doua sali de sport.
Teren de miliarde vandut cu 40 de milioane
Sub obladuirea deputatului Gabriel Zamfir si a primarului Silviu Constantin Gheorghe, Gabriel Cazan a mai achizitionat in februarie 2003 un teren de 7500 de metri patrati cu 40 de milioane de lei vechi pe care le-a vandut ulterior Primariei Otopeni, in luna iunie a aceluiasi an, cu 135.000 de euro. Tranzactia a avut loc cu cateva zile inainte de a cumpara cei 2130 de metri patrati de la sotii Ionita, adica pe data de 14 februarie 2003. Gabriel Cazan a cumparat cei 7500 de metri patrati de la sotii Stefania si Gheorghe Serban. Afacerea a mers ca unsa chiar daca sotii Serban achizitionasera terenul respectiv de la sotii Maria si Paul Cristescu, care il aveau doar in intretinere. Ciudat este ca cei din urma dobandisera si un titlu de propietate, asa cum reiese din contractul de vanzare-cumparare.
Respectivul teren cumparat de Cazan fusese evaluat la peste un miliard de lei vechi (mai precis, 1.324.725.000 lei), conform "expertizei pentru terenurile situate in judetul Ilfov, puse la dispozitie de Camera Notarilor Publici". Cu toate acestea, sotii Serban au fost de acord sa vanda lui Cazan un teren de peste un miliard la pretul de 40 de milioane de lei vechi. Mai trebuie mentionat ca tranzactia a fost legalizata tot la notarul public Marilena Stanica.
Suprafete agricole trecute in intravilan
Majoritatea terenurilor cumparate de Primaria Otopeni figurau, initial, ca suprafete agricole, situate in extravilanul localitatii.
Dupa 2000, an in care primarul Silviu Constantin Gheorghe a ajuns primar gratie sustinerii deputatului PNL Gabriel Zamfir, terenurile au intrat, brusc, in intravilanul localitatii. Prin Hotararea Consiliului Local nr. 36 din 10.07.2000 au fost trecute in intravilanul localitatii exact terenurile pe care primarul le-a cumparat mai tarziu.
Pe de alta parte, pionii principali din aceste afaceri sunt parteneri vechi ai Primariei orasului Otopeni. Astfel, o buna parte dintre firmele deputatului Gabriel Zamfir - este vorba despre "Dinamicom", "Romlider Turism" SRL, "Romlider Transco" SRL, "Bravart Media Invest" SRL - au sediul in Otopeni si deruleaza mai multe afaceri cu autoritatile locale. De asemenea, "AKA Group Impex" SRL, societate detinuta de Lucian Baroiu, asigura paza la multe dintre obiectivele importante de pe raza orasului. Firma de paza "Anaconda Security" patronata de Gabriel Cazan, cumnatul deputatului liberal Zamfir, a incheiat si ea multe contracte cu societati de stat sau private de pe raza orasului. Interesant este insa ca Gabriel Cazan si-a dezvoltat afacerile pe baza tranzactiilor imobiliare descrise mai sus.
Profit dublu
O alta tranzactie de acest gen este cea incheiata intre un anume Mihail Voinea, in nume propiu, dar si in calitate de mandatar al sotiei sale Vasilica, cu Primaria Otopeni pe data de 24 februarie 2002.
Cei doi soti Voinea au vandut primarului Silviu Constantin Gheorghe, ca reprezentant al orasului, nu mai putin de 18.600 de metri patrati de teren. Traseul urmat in acest caz a fost aproape identic cu cel descris mai sus. Sotii Voinea au cumparat de la alte patru persoane suprafata de teren de 18.600 de mp, pe care au vandut-o apoi Primariei Otopeni, pentru suma de 11.154.196.800 lei vechi. Si in acest caz banii au fost platiti pentru "achizitie teren sala de sport". Cert este ca sotii Voinea au cumparat terenul platind opt dolari pe metru patrat, adica aproape 150.000 de dolari in total, si l-au vandut ulterior Primariei Otopeni cu aproape 350.000 de dolari.
Tranzactia a fost parafata de acelasi notar Marilena Stanica. Banii au fost virati in aceeasi zi intr-un cont din Predeal care apartinea, deopotriva, lui Voinea si primarului. De altfel, cei doi soti Voinea sunt din Predeal, acolo unde primarul Gheorghe este actionar la hotelul Picior de Munte, de langa Cioplea. Aspect care nu a fost trecut pe declaratia de avere a edilului, dar reiese din actionariatul hotelului.
Gabriel Zamfir, seful imobiliarilor
Personajul din umbra al primarului din Otopeni si cel care coordoneaza afacerile imobiliare din localitate este deputatul PNL de Ilfov, Gabriel Zamfir.
Acesta detine impreuna cu sotia sa, Mihaela-Cristina Zamfir, grupul de firme "Romlider". Totodata, Zamfir are afaceri in domeniul imobiliar, in constructii si turism, avand interese atat in Otopeni, cat si in alte localitati din tara.
Deputatul liberal este si presedinte la Uniunea Nationala a Agentiilor Imobiliare (UNAM). Cumnatul sau, Gabriel Cazan, are o firma de paza, "Anaconda Security", care asigura paza unor obiective importante de pe raza orasului Otopeni.
Un alt schimb dubios
O alta afacere dubioasa este cea incheiata intre Primaria Otopeni si sotii Cristina si Liviu-Victor Gal, cunostinte ale viceprimarului Ionel Zaharia. Cele doua parti au facut un schimb de teren la data de 28 noiembrie 2002. Primaria Otopeni le-a dat sotilor Gal un teren de doua mii de metri patrati situat in intravilan, in schimbul unei suprafete de 2133 de metri patrati strabatute de conductele Transgaz. Scopul declarat al tranzactiei a fost "amplasarea pe acest teren a unui obiectiv public". Pe 30 decembrie 2000, sotii Gal au vandut terenul obtinut la schimb propiei firme, "Motorhome", cu 1,34 miliarde lei vechi. Pe de alta parte, firma "Motorhome" foloseste si azi terenul pe care sotii Gal l-au dat la schimb Primariei Otopeni.
Hotarari controversate
Ciudateniile se tin lant si in cazul hotararilor de consiliu aprobate de Consiliul Local al orasului Otopeni. Un exemplu in acest sens este hotararea 39/28.01.2005 care aproba alocarea de fonduri pentru "reparatii la Biserica Sfantul Nicolae". Desi, potrivit unor surse din cadrul Primariei Otopeni,
s-au alocat aproape 12 miliarde de lei vechi, lucrarile de renovare a lacasului de cult au fost demarate abia de curand, din banii enoriasilor. Totodata, fostul preot paroh Nicolae Nitescu a fost schimbat dupa ce, sustin localnicii, a cerut banii promisi de Primarie.
La fel de controversata este si Hotararea Consiliului Local 67/23.02.2005 prin care se aproba alocarea de bani publici pentru "reamenajarea salii de sport pentru Scoala nr.1 Ioan Petrus - Sala fitness". Numai ca nu scoala respectiva are sala de sport, ci liceul cu acelasi nume situat in aceeasi curte. Pe de alta parte, in sala de fitness nici nu prea intra elevi, ci doar sportivi agreati de firma lui Lucian Baroiu, AKA Group, sau angajati ai acestuia. De altfel, Lucian Baroiu, in calitate de consilier local, a fost cel care a facut parte din comisia de evaluare pentru atribuirea contractului de achizitie publica in vederea acelei reamenajari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.