Kurt Vonnegut, sarcasticul romancier care a surprins absurditatea razboiului si a pus sub semnul intrebarii progresele stiintei in celebrele sale romane "Abatorul nr. 5" si "Leaganul pisicii", a murit miercuri la varsta de 84 de ani.
Sotia sa,
Kurt Vonnegut, sarcasticul romancier care a surprins absurditatea razboiului si a pus sub semnul intrebarii progresele stiintei in celebrele sale romane "Abatorul nr. 5" si "Leaganul pisicii", a murit miercuri la varsta de 84 de ani.
Sotia sa, fotografa Jill Krementz, a declarat presei americane ca decesul lui Vonnegut are legatura directa cu leziunile cerebrale suferite de acesta in urma unei cazaturi produse in luna martie, la locuinta sa din Manhattan.
Vonnegut, nascut in Indianapolis, in 1922, a mai scris eseuri, piese de teatru si nuvele. Insa romanele sale, 19 in total, sunt cele care au fost integrate in literatura clasica americana. Vonnegut a reprezentat un simbol, mai ales pentru studentii din anii '60 - '70. Un moment marcant al existentei sale a fost bombardarea orasului Dresda de catre fortele aliate, in 1945, un eveniment la care a fost martor ca tanar prizonier de razboi.
Acest eveniment a stat ulterior la baza romanului sau "Abatorul nr. 5", publicat in 1969, ca manifest impotriva razboiului din Vietnam. Vonnegut a devenit un erou iar romanul sau a devenit bestseller, desi unele biblioteci si scoli au interzis aceasta carte din cauza continutului sexual, limbajului dur si a scenelor de violenta.
Dupa publicarea romanului, Vonnegut a facut o depresie si a spus ca nu va mai scrie nimic niciodata. In 1984 a incercat sa se sinucida cu pastile si alcool. Cartile lui Vonnegut sunt un amestec de autobiografie si fictiune. Unii critici sunt de parere ca a inventat un nou stil literar, altii l-au acuzat ca se repeta si ca repeta in mod ciclic temele si personajele. Ultima carte a lui Vonnegut, publicata in 2005 si devenita bestseller, a fost o colectie de eseuri biografice, "A Man Without a Country". Vonnegut a adoptat cei trei copii ai surorii sale dupa moartea acesteia. El a avut, de asemenea, trei copii cu prima sa sotie, Anne Cox, iar mai tarziu, impreuna cu cea de-a doua sotie, Jill Krementz, a adoptat o fetita, Lily. Indianapolis, orasul sau natal, a declarat 2007 "anul Vonnegut". (Camelia CIOBANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.