Mesterii de viori din prezent nu stiu sa aleaga cel mai bun lemn pentru realizarea lor, arata un studiu condus de Christoph Buksnowitz de la Universitatea de Resurse Naturale si Stiinte Aplicate din Viena. 14 lutieri redutabili din Austria au clasifi
Mesterii de viori din prezent nu stiu sa aleaga cel mai bun lemn pentru realizarea lor, arata un studiu condus de Christoph Buksnowitz de la Universitatea de Resurse Naturale si Stiinte Aplicate din Viena. 14 lutieri redutabili din Austria au clasificat 84 de mostre de molid norvegian - unul dintre materialele preferate la fabricarea instrumentelor cu coarde -, in functie de acustica, de aspect si de performanta generala a lem-nului. Specialistii au folosit ciocanirea lemnului si alte metode traditionale la care apeleaza de obicei, iar echipa de cercetatori a testat in laborator proprietatile materialelor. Concluzia este ca lutierii tind sa aleaga lemnul bazindu-se mai degraba pe aspectul si pe finetea acestuia decit pe proprietatile sale acustice. Buksnowitz recunoaste totusi ca perfectiunea unei viori depinde si de felul in care lemnul este taiat si prelucrat, iar un lutier talentat poate compensa imperfectiunile materialului prin tehnica de construire a instrumentului, dindu-i exemplu pe Stradivarius si pe Amati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.