O organizatie neguvernamentala a incercat zadarnic sa elibereze un urs din cusca unui restaurant brasovean, unde este tinut pentru a atrage clienti.

Grilajele din fier si betonul sint mult mai potrivite pentru un urs carpatin decit mediul natural oferit de Rezervatia de la Zarnesti - „Libearty", aflata sub patronajul Asociatiei britanice World Society For The Protection Of Animals - WSPA. Cel putin asa au hotarit ieri functionarii Garzii de Mediu Brasov. „Pina la lamurirea problemelor", comisarii au decis ca ursul trebuie sa ramina in cusca din curtea unui restaurant din localitatea brasoveana Mindra, patronat de Ion Vlad.

Ursoaica e urs

Presedintele Organizatiei „Libearty", Cristina Lapis, afirma ca detine toate autorizatiile pentru a muta ursul in Rezervatia de la Zarnesti inca de-acum o saptamina. Ieri, cind a mers la Mindra sa ia animalul, a avut parte de o surpriza.

La fata locului a fost intimpinata cu un fax, semnat de comisarul Adrian Aldea de la Garda de Mediu, care consfintea dreptul de custodie asupra animalului pentru Ion Vlad. „Era o hirtie, datata ieri, 10 aprilie, fara antet. Probabil ca ar fi fost mai bine sa nu anunt Agentia de Mediu si sa merg la Mindra pe neasteptate. Pina si Directia Sanitar-Veterinara a constatat ca ursul traieste in conditii jalnice", spune Cristina Lapis. Mai mult, „in document este vorba despre o ursoaica in virsta de doi ani, iar la Mindra e un mascul de cinci ani", mai spune Lapis.

„Delicatesa"

Comisarul Adrian Aldea recunoaste ca ultimele norme europene pentru protectia animalelor nu sint indeplinite, insa numai in ceea ce priveste marimea adapostului. „Ursul este intretinut bine. Proprietarul a demonstrat, printr-un act de mina, ca e vorba de un mascul pe care l-a cumparat de la un circ. E o dezinformare faptul ca in acte ar aparea o ursoaica in virsta de doi ani. Este adevarat ca Ion Vlad nu detinea autorizatie de mediu si din acest motiv a fost amendat", afirma Aldea.

„Nu stiu care sint interesele, dar va pot spune ca un trofeu de urs poate ajunge si la 30.000 de euro, iar in restaurantele din Poiana Brasov se maninca bine mersi o delicatesa - laba de urs", a mai spus Cristina Lapis, inainte de a pleca de la Mindra.