Judecatoria Sectorului 5 a respins ieri solicitarea lui Valentin Ceausescu, care a cerut expertiza ADN pe cadavrele parintilor sai.

MAp nu poate dovedi ca sotii Ceausescu sint ingropati in Ghencea si nu detine documente in acest sens. „Ministerul Apararii nu se opune deshumarii sotilor Ceausescu, dar nu intelege de ce trebuie sa faca dovada ca sint inmormintati acolo. Nu putem dovedi acest lucru, pentru ca nu detinem documente in acest sens", a declarat ieri consilierul juridic al MAp in procesul intentat institutiei in 2005 de Zoia Ceausescu, proces continuat, dupa moartea acesteia, de Valentin Ceausescu (foto) si de cumnatul sau, Mircea Opran.

Reprezentantul MAp a argumentat ca „prezenta anumitor reprezentanti ai MAp pe parcursul procesului sotilor Ceausescu si implicarea acestora in inmormintarea celor doi nu angajeaza institutia ca atare". Argumentul a fost demontat de avocatul lui Valentin Ceausescu, Haralambie Voicilas, care a aratat ca orice actiune a unui militar implica institutia, intrucit se face in urma unui ordin. El a solicitat instantei sa oblige MAp sa dovedeasca, prin documente si prin expertiza ADN, ca Nicolae si Elena Ceausescu sint inmormintati in Cimitirul Ghencea Civil, in locurile marcate prin cruci. Singura proba ca cei doi sint inhumati acolo este marturia lui Gelu Voican Voiculescu, cel care a coordonat actiunea si a inregistrat decesul la Primaria Sectorului 1. Administratia Cimitirelor sustine insa ca sotii Ceausescu nu apar in registrele institutiei si ca nu poate autoriza exhumarea in vederea expertizei decit in urma unei decizii judecatoresti. La sentinta de ieri se poate face apel.