AS Roma a suferit pe Old Trafford cea mai severa infringere din istoria participarilor in cupele europene.

A inscrie opt goluri intr-un singur meci, intr-o epoca a fotbalului ermetic, tacticizat si fizic, asa cum este cea actuala, este un fapt neverosimil, asa cum de altfel socanta si inexplicabila este ploaia de goluri de pe Old Trafford, unde AS Roma a fost umilita cu 7-1. S-a intimplat in mansa a doua a sferturilor Ligii Campionilor, iar noua revolutie, pornita de Manchester United, a fost o replica reusita la celebrul AS Monaco-Deportivo La Coruna (8-3), din toamna lui 2003.

Manchester, favorita la pariuri

De mai bine de patru decenii nu s-a mai inregistrat insa o asemenea diferenta de scor in fazele eliminatorii ale celei mai importante competitii a cluburilor, doar Real Madrid-FC Zürich (6-0), din semifinalele editiei 1964, rivalizind cu masacrul din Teatrul Viselor. Istoria recenta a mai consemnat un memorabil 7-2 in Lyon-Werder Bremen (optimi, 2005), dar Manchester United este cea care ramine sa marcheze istoria competitiei. Impecabila in plan colectiv si impresionanta prin dimensiunea individuala a fiecarui jucator, trupa lui Alex Fergusson si-a asociat numele cu festivalul de goluri imediat dupa primul fluier al slovacului Lubos Michel, pentru ca dupa ultimul fluier casele de pariuri sa o desemneze principala favorita la cistigarea trofeului. Cota avuta ieri, la William Hill, era 2,87, pe cind Chelsea si Liverpool aveau cote 3 si, respectiv, 4. Roma, care primise doar cinci goluri in cele noua meciuri jucate in sezonul 2007 al Champions League, a incasat sapte in doar 90 de minute.

Calificare in minutul 90

De la portarul Doni pina la atacantul Vucinic, toti romanii sint culpabili, inclusiv antrenorul Luciano Spalletti, care nu a inteles mare lucru din acest meci. „Am avut impresia ca fiecare minge sutata de ei, care a patruns in careul nostru de 16 metri, si-a terminat cursa in plasa", s-a lamentat italianul, al carui nume s-a lipit de istoria nefasta a Romei, aceasta fiind cea mai severa infringere a giallorossilor in cele 209 partide disputate in cupele europene. „La Manchester nu a existat cu adevarat meciul. Este o slaba consolare in fata unui rezultat atit de dureros", a scris „Gazzetta dello Sport", demoralizata de victoria englezilor.

O alta echipa din Albion, Chelsea, a obtinut calificarea in minutul 90 al disputei de la Valencia. Doua parade exceptionale ale lui Santiago Canizares (min. 40 si 84) nu au facut decit sa amine sfirsitul european al ibericilor, semnat de ghanezul Michael Essien, revenit in teren dupa o luna de absenta.

Suporteri impotriva politiei-calare si in Anglia „Fara lovituri de cutit, fara raniti grav. Iata cel putin o veste buna", este singura consolare pe care a gasit-o „Gazzetta dello Sport" dupa seara de marti a Ligii Campionilor. Considerat de risc maxim dupa incidentele petrecute in tur, meciul de la Manchester a avut totusi parte de incidente, suporterii celor doua echipe aruncind in politisti cu sticle si diverse alte obiecte. Un fan al gazdelor a fost lovit la ochi, politia a operat mai multe arestari, iar un elicopter a survolat in permanenta stadionul si zonele adiacente.