Instanta refuza deshumarea sotilor Ceausescu
Cererea de deshumare a sotilor Nicolae si Elena Ceausescu, formulata in urma cu doi ani de Zoia Ceausescu a fost respinsa ieri de Judecatoria Sectorului 5 ca neintemeiata. Sentinta poate fi atacata cu apel la Tribunalul Bucuresti in termen de 10 zile. Avocatul mostenitorilor sotilor Ceausescu a cerut ca Ministerul Apararii (MAp) sa faca dovada, printr-o expertiza medico-legala, ca cele doua cadavre inhumate la Ghencea si indicate printr-o schita marcata de Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU) sunt ale cuplului Ceausescu. La randul sau, reprezentantul Ministerului Apararii a spus ca nu intelege de ce aceasta institutie trebuie sa faca dovada identitatii celor doi, deoarece rolul ministerului, in evenimentele din decembrie 1989, a fost de executant si ca simpla prezenta a unor personaje apartinand MAp in locurile unde au avut loc evenimente istorice nu atrage responsabilitatea institutiei din care faceau parte. La termenul precedent, Administratia Cimitirelor comunicase instantei schita amplasamentului locurilor de veci din Cimitirul Ghencea in care se presupune ca au fost inhumati Elena si Nicolae Ceausescu, cu specificatia insa, ca nu are documente care sa ateste ca cei doi au fost inmormantati in acel loc. Potrivit unui comunicat al municipalitatii, "La data de 25 decembrie 1989 nu a fost inscris in registrul de inhumari nimic care sa ateste inhumarea sotilor Ceausescu. Nu a fost depus nici un document la Administratia Cimitirelor". (Andrei GHICIUSCA)
Iskandarani a facut infarct
Tribunalul Bucuresti a amanat ieri, pentru 9 mai, dosarul in care omul de afaceri sirian, Zaher Iskandarani este judecat pentru ca ar fi prejudiciat statul roman cu aproximativ 580.000 de euro. Avocatii lui Iskandarani au depus in instanta acte medicale care atesta faptul ca acesta a suferit un infarct pe 7 aprilie, el plecand la tratament in Siria. De asemenea, aparatorii au precizat ca este posibil ca omul de afaceri sa lipseasca din Romania in urmatoarele trei luni. Pana la urmatorul termen, instanta trebuie sa ia o decizie referitoare la cererea lui Iskandarani, de ridicare a sechestrului asigurator pus de procurori pe fabricile de alcool si tigari ale sirianului. Supranumit si "printul Banatului", Zaher Iskandarani este unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri arabi stabiliti in Romania, care se ocupa cu precadere de importul de tigari, cafea si bauturi, detinand peste zece firme. El a intrat in vizorul autoritatilor din cauza implicarii in contrabanda cu tigari. (A.G.)
Viceprimarul Sucevei trimis in judecata
Procurorii anticoruptie l-au trimis in judecata pe fostul edil al Sucevei, actual viceprimar, Marian Ionescu, alaturi de sapte functionari ai Primariei si alte sase persoane, pentru luare de mita, fals si frauda. Potrivit procurorilor, citati de Mediafax, la nivelul Primariei Suceava, in perioada ianuarie 2002 - iunie 2004, au fost ridicate cu titlu de avans de la casieria institutiei, importante sume de bani, in baza unor referate intocmite in fals, iar pentru justificarea acestora, angajatii institutiei au prezentat facturi cu date nereale emise de mai multe societati comerciale "fantoma". Totodata, in afara de facturile fictive, cercetarile penale au relevat faptul ca Primaria Suceava a mai emis facturi de aprovizionare cu materiale, dar acestea au fost insusite in interes personal de angajatii institutiei. Prejudiciul total cauzat Primariei se ridica la aproximativ 160 de mii de euro si a fost numai partial recuperat. Cei 14 vor fi judecati de Tribunalul Suceava. (A.G.)