Fostul ministru al Economiei este acuzat de aderare la un grup infractional organizat si de subminarea economiei nationale.

Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au anuntat ieri ca au declansat, pe 3 aprilie, urmarirea penala impotriva unui grup infractional care ar fi subminat economia nationala si ar fi pus „in pericol grav sistemul energetic national".

Dosarul se refera la afacerea retehnologizarii Portilor de Fier de catre firma elvetiana VA TECH, condusa de Bogdan Buzaianu. Anul trecut, paletii de la doua turbine ale Portilor de Fier I s-au fisurat, dupa ce au fost inlocuite de VA TECH. Codrut Seres este urmarit penal, alaturi de directorul Hidroelectrica, Traian Oprea, si de cel al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris.

Seres va afla azi, cind este citat la Parchetul General, acuzatiile concrete care i se aduc. DIICOT a informat ca grupul infractional s-a constituit in anii 2002-2003 si ca, pe parcurs, au aderat si alte persoane la acesta, printre care si Seres.

Seres se considera victima

Fostul ministru a declarat ca este consternat de decizia Parchetului. „Va reamintesc ca eu am fost cel care am solicitat Curtii de Conturi sa controleze contractele comerciale ale Hidroelectrica si ca VA TECH a platit un milion de franci daune si a reparat hidroagregatele pe cheltuiala ei", ne-a declarat Seres. „Din cite stiu, este primul caz de dupa 1989 cind cineva este acuzat de subminarea economiei nationale", a spus fostul ministru. El este la al doilea dosar penal, pentru ca, la sfirsitul anului trecut, procurorii l-au acuzat de tradare si de spionaj in afacerea privatizarilor strategice.