Numarul romanilor care au mers in vacanta in strainatate s-a dublat in 2006 fata de anul precedent, dar sumele cheltuite ramin mici.

Turistii romani inlocuiesc treptat zone istorice ale tarii, precum Moldova, Banatul sau Transilvania, cu destinatiile in strainatate. O posibila cauza a scaderii interesului turistilor romani pentru concediile petrecute in tara ar fi aparitia unor noi destinatii in afara Romaniei. „A crescut outgoing-ul cu 30% in ultimii doi-trei ani, pe de o parte pentru ca au aparut destinatii noi, ofertele s-au diversificat, dar si pentru ca s-a deschis spatiul european si la nivel psihologic", sustine Traian Badulescu, purtator de cuvint ANAT.

Astfel, ponderea celor care prefera sa isi faca vacanta in afara tarii s-a dublat in ultimul an, de la 9%, in 2005, la aproximativ 18%, in 2006, cota aplicabila celor care merg in vacanta, spune un studiu recent al companiei de cercetare de piata IMR&C Group. Destinatiile preferate de romani sint Italia, Grecia si Spania. Aceeasi cercetare arata ca inca din 2005 Italia a luat locul Greciei in topul preferintelor, iar interesul pentru petrecerea concediului in Franta sau Germania a scazut semnificativ. De altfel, inca din 2005 au aparut destinatii noi pe lista concediilor conationalilor nostri: Ungaria, Turcia, Egipt, Olanda sau Cehia. Prin urmare, in 2006, Turcia si Egiptul au urcat in topul preferintelor de vacanta ale romanilor, cu 1,8%, si respectiv 1%.Destinatii in tara

In materie de destinatii de vacanta in tara, anul trecut, romanii au preferat litoralul romanesc in proportie de 31,2%, in scadere fata de 2005 (39,4%). Muntele este pe locul al doilea in top, cu 19%, in usoara crestere fata de aceeasi perioada a anului precedent (18,1%). De altfel, zona montana, considerata mai exclusivista, si-a depasit acest statut, iar numarul celor care merg la munte a crescut semnificativ in ultimii doi ani.

In schimb, zona Moldovei este vizitata doar de 3,3% dintre cei chestionati, in scadere fata de 5,8% inregistrate in 2005. De asemenea, alte zone istorice, precum Banatul sau Transilvania, au fost tot mai putin vizitate in ultimul an. „Circuitele culturale sint de interes mai ales pentru straini. Romanul, in schimb, vrea sa vada si alte tari, unde raportul calitate-pret este foarte bun. Cu toate acestea, si destinatia Romania creste cu 5-10% anual", mai spune Badulescu.

Cheltuieli mici

Cea mai mare cota a esantionului (68,4%) arata faptul ca majoritatea romanilor care au raspuns chestionarului au cheltuit in 2006, in medie, intre 100 si 200 de euro. La mare distanta (16,6%) sint cei care au alocat vacantei intre 200 si 300 de euro. Aproximativ 7,5% dintre cei chestionati au alocat cheltuielilor de vacanta intre 300 si 400 de euro si doar 3,7% au cheltuit intre 400 si 500 de euro. Cei care au prevazut cei mai multi bani petrecerii concediului, si anume peste 500 de euro, au fost 4,1%.

Studiul a fost realizat in februarie 2007 de compania de cercetare full-service IMR&C Group pe un esantion reprezentativ, la nivel national, de 1.500 de respondenti din clasa medie, locuitori in orase de peste 70. 000 de locuitori.