Mezzosoprana Ruxandra Donose (foto) va interpreta, azi (orele 18.30) rolul titular - Angelina - din opera concert "Cenusareasa" ("La Cenerantola") de Rossini, pe scena Operei Nationale din Bucuresti (ONB). In urma cu cativa ani, acest rol i-a adus sa
Mezzosoprana Ruxandra Donose (foto) va interpreta, azi (orele 18.30) rolul titular - Angelina - din opera concert "Cenusareasa" ("La Cenerantola") de Rossini, pe scena Operei Nationale din Bucuresti (ONB). In urma cu cativa ani, acest rol i-a adus satisfactii deosebite in productia de la Liege, preluata si difuzata in repetate randuri de televiziunile Arte si Mezzo, precizeaza Rompres. "Acesta a fost rolul cu care m-am consacrat pe o scena internationala (...) si ma bucur ca il pot interpreta si acasa. "Cenusareasa" este o capodopera rossiniana pe care oricine ar trebui sa o savureze", a spus Donose. Ea a descris rolul Angelinei ca fiind "greu, dar stralucitor si foarte frumos. Se termina cu o arie fulminanta (...), iar daca reusesti sa o canti frumos, satisfactia este cu atat mai mare".
La putin timp dupa absolvirea Conservatorului, Ruxandra Donose a inceput sa cante in strainatate facandu-si debutul la Opera de Stat din Viena (1992). A ajuns ulterior la Covent Garden, Opera din Paris si Teatro Real din Madrid. In Statele Unite a debutat in 1996, la Opera din San Francisco, iar la mijlocul anilor '90 a spart tiparele reprezentarii operei "Carmen" de Georges Bizet aparand pe scena blonda, in Germania.
Aplaudata pe mari scene ale lumii, precum Staatsoper Viena, Covent Garden Londra, Opera din Paris, Metropolitan New York si multe altele, Ruxandra Donose abordeaza un repertoriu foarte divers, din opere de Haendel, Mozart, Rossini, Janacek, Offenbach, Humperdinck, dar si partituri vocal-simfonice si miniatura vocala.
Evolutia din "Cenusareasa" reprezinta cea de-a doua colaborare a Ruxandrei Donose cu Opera Nationala Bucuresti, dupa ce in toamna anului trecut, a avut doua reprezentatii speciale in "Carmen", cu ocazia Sommet-ului francofoniei. In cel de-al treilea concert cu opera rossiniana, prezentat in cadrul stagiunii ONB, Ruxandra Donose va evolua sub bagheta dirijorului Adrian Morar, alaturi de Darius Coltan (Don Ramiro), Vicentiu Taranu (Dandini), Petre Burca (Don Magnifico), Anna Mirescu (Clorinda), Antonela Barnat (Tisbe), Mihnea Lamatic (Alidoro). In total, productia va beneficia in aceasta stagiune de cinci reprezentatii, propunand distributii diverse, in cadrul carora vor evolua si invitati din strainatate. Premiera oficiala a avut loc pe 25 martie.
La finalul conferintei de presa de ieri, in foaierul Operei a fost vernisata expozitia de pictura "Antracte" a artistei Adriana Cont Jr. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.