Nimeni nu „zice" ca Nelu Ploiesteanu „La Chilia-n port" si „Capitane de judet". A cintat pentru Nicu Ceausescu, dar si pentru Berlusconi. Si-a scris memoriile si va inregistra pe un album cintecele din perioada Sarpele Rosu.

Scria cineva pe un forum: „Ploiesteanu e preferatul meu, un tigan adevarat caruia nu-i e jena de etnia sa"...

Asa e, nu-mi e rusine, ca altora, care nu vor sa recunoasca. Dar nu cint la nuntile tiganilor. N-am nimic cu ei, dar nu stiu sa cint pentru ei. Manelistii cinta acolo. Eu nu sint pe placul lor.

Adrian Nastase v-a dat bani sa scoateti cartea „Lautarul inimii".

Si vreau sa-i multumesc foarte mult pentru gestul sau. A auzit ca nu gasesc bani sa o tiparim, m-a sunat intr-o dimineata si mi-a spus ca ma ajuta el. Mi-a dat 2.500 de euro si asa am scos la lumina 500 de exemplare. Cartea e scrisa de Georgiana Capuerde si, pentru inceput, o voi oferi prietenilor, cunostintelor.

Fostul prim-ministru va e cunostinta veche.

Stiu ca ma apreciaza de mult si m-a invitat sa cint si atunci cind a venit in Romania Silvio Berlusconi. Am inteles ca si tatal lui cinta foarte frumos la vioara.

Ce povestiti in carte?

Despre copilaria mea de la Ciorani, despre familia mea, care nu era una instarita, despre cum am inceput sa cint la nunti. Povestesc si multe intimplari de la nuntile la care am fost.

Ati cintat cu mari artisti precum Gheorghe Dinica, Stefan Iordache, dar si cu Rocsana Marcu si Crina Matei.

Am fost invitat si nu am putut refuza. Am cintat si cu Loredana, cu Monica Anghel, cu Mirabela, cu Andra si lucrurile au iesit bine. As fi vrut sa cint si cu Ion Besoiu, are o voce superba, dar n-a vrut, si cu Dumitru Rucareanu, care este extraordinar. L-am propus pe Rucareanu pentru un album, dar am fost refuzat. Nu stiu de ce, are o voce si niste cintece superbe! Dar a fost acceptat Ludovic Orban, de catre RBA, care-i va scoate un CD. Cint cu el doua piese, una e „Lelita Ioana". Are o voce frumoasa.

Lui Nicu Ceausescu ii placea „La Chilia-n port". Ce preferinte mai au „oamenii mari"?

Lui Nicusor Ceausescu ii placeau mult cintecele de puscarie. Iar lui taica-su, „M-am nascut intr-un bordei". Stefan Iordache imi zice sa-i cint „Lume, lume" si „Inel, inel de aur", lui Dinica ii place „Dau cu zaru’ una-una/Parca le puneam cu mina", lui Cornel Dinu, „Calugarul din vechiul schit", lui Sararu, „M-a facut mama oltean", Andreei Marin, „Trandafir de la Moldova".

Care sint cintecele dvs. reprezentative?

„La Chilia-n port" si „Capitane de judet", dar si „Inima si inimioara". Unul dintre hiturile mele ar mai fi „Omul cu bani", care spune - „Unii spun: daca ai bani/Poti sa traiesti mai multi ani". Toate multumirile i le datorez lui Adrian Sirbu, el mi-a scos primul disc si acum am ajuns la 34 de albume. Mai trebuie sa iasa unul, cu Mioara Lincan, la Electrecord. Si va mai fi „Nostalgie la Sarpele Rosu", cu tot ce se cinta acolo. Va aparea la Mediapro.

Ati cintat noua ani la „Sarpele Rosu".

Cind imi aduc aminte de perioada aia, imi vine sa pling. Toti spuneau ca acolo se imbata lumea si cadea pe jos. Sa ma bata Dumnezeu daca nu se spuneau versuri, se faceau colocvii, se facea Miss Sarpele Rosu. Era ca in familie, fara obraznicii, toata lumea vorbea cu toata lumea... Da’ nici nu veneau cu nevestele, numai cu amantele! Nu ma refer aici la actori. Veneau Monica Anghel, Stefan Banica jr., Dinu Sararu, Iordache, Beligan, Dinica...

Un mare lautar care cinta cu glasul e inainte de toate un bun instrumentist.

Eu cint la acordeon si la pian. Daca nu as fi stiut sa cint la un instrument, poate ca nu ajungeam la nivelul de acum. Esti conectat cu sunetul, pe mine nu ma poate pacali nimeni.

E invidie in lumea lautarilor?

Mare! Am simtit-o pe pielea mea, din partea unor profesionisti, care au spus celor care ma cautau pentru cite un angajament: „Nelu e bolnav", „Nelu e plecat", „Nu stiu unde cinta Nelu" ori „Nu am telefonul lui".