Unificarea a fost justificata de necesitatea reducerii numarului de ministere, precum si de scaderea activitatii Ministerului Economiei si Comertului, dupa ce o mare parte a companiilor din portofoliul sau a fost transferata in subordinea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.
Ministerul Economiei si Finantelor se infiinteaza prin reorganizarea Ministerului Finantelor Publice si prin preluarea activitatii in domeniul economiei de la Ministerului Economiei si Comertului, care isi inceteaza activitatea. Noua structura va avea mai putine directii generale si va functiona mai flexibil, mai putin birocratic. Noul minister va avea un rol esential in plan intern si in comunicarea cu Uniunea Europeana, iar multe activitati vor fi realizate intr-o viziune mult simplificata.
Ministerul Economiei si Finantelor va coordona absorbtia fondurilor europene si va trebui sa asigure o mare parte din necesarul de cofinantare, pentru toate programele operationale sectoriale, cat si pentru programul de dezvoltare regionala. Totodata, noua structura va fi responsabila cu dezvoltarea strategiei energetice. Aceasta va avea o componenta privind reducerea nivelului gazelor cu efect de sera, incurajarea productiei de biocombustibil si sustinerea productiei de energie din surse regenerabile.
Angajatii Ministerului Economiei si Finantelor sunt competenti, profesionisti si experimentati. Ma astept de la toti functionarii din aceasta institutie vitala pentru dezvoltarea economica rapida a Romaniei sa munceasca mai mult si sa comunice mai bine cu populatia si cu firmele care activeaza in tara noastra. Este foarte important pentru toata lumea ca majoritatea contribuabililor romani sa capete o incredere sporita fata de autoritatile fiscale, vamale, de autorizare, inspectie si control etc. Aceste institutii nu mai trebuie sa-i priveasca pe oamenii de afaceri ca pe niste posibili evazionisti, ci ca pe niste parteneri. Functionarii statului trebuie sa constientizeze ca isi iau leafa din taxele si impozitele platite de contribuabili.
Asa cum am spus si la audierile comisiilor parlamentare, principalele prioritati ale mandatului meu de ministru al Economiei si Finantelor sunt transparenta bugetara, cresterea ponderii veniturilor bugetare in Produsul Intern Brut si compatibilizarea structurarii bugetului Romaniei cu cel al Uniunii Europene.
Pe termen scurt si mediu, Ministerului Economiei si Finantelor are de rezolvat cateva probleme importante. In primul rand, ajungerea la un acord cu oficialii Comisiei Europene in privinta taxei de prima inmatriculare. Apoi, imbunatatirea colectarii taxelor si impozitelor, listarea Fondului Proprietatea, reducerea contributiilor de asigurari sociale si cresterea investitiilor straine directe.
Insa cel mai important lucru va fi consolidarea stabilitatii si predictibilitatii fiscale. Actualul guvern va mentine actualul nivel al taxelor si impozitelor, in 2007 si 2008, pentru a veni in sprijinul mediului de afaceri.