Actiunea Bancii Transilvania este vazuta peste un an la pretul de 1,21 lei.

Pentru prima oara, o companie de brokeraj, adica Raiffeisen Capital&Investment, recomanda public cumpararea unei actiuni, respectiv a Bancii Transilvania (simbol bursier TLV), mizind pe rezultate financiare in crestere si considerind ca institutia de credit este singura cu actionariat roman care poate reprezenta o tinta de preluare in Romania.

„Am schimbat recomandarea privind Banca Transilvania si am stabilit o noua tinta privind pretul actiunilor, pentru urmatoarele 12 luni, la 1,21 lei. Banca Transilvania este singura institutie privata de credit din Romania, situata in top 10, care nu este controlata de investitori straini. De aceea este singurul candidat pentru preluare din Romania, cu o masa critica corespunzatoare", se arata in raportul Raiffeisen Capital&Investment. Noile estimari privind pretul actiunilor sint cu aproape 17% peste nivelul actual. Analistii noteaza ca anul trecut activele Bancii Transilvania au avut un ritm de crestere superior sistemului bancar romanesc.

Ce va fi in acest an

Pentru 2007, analistii prognozeaza o crestere de 34% a activelor, la 11,15 miliarde de lei, pe fondul reducerii rezervelor minime obligatorii de catre Banca Centrala a Romaniei, iar pentru portofoliul de credite un avans de 46%, la 7,41 miliarde de lei. Profitul Bancii Transilvania urmeaza sa se majoreze, in termeni reali, cu 19%, la 159,4 milioane de lei. In evaluarea bancii, analistii au luat in calcul pentru urmatorii doi ani noi emisiuni de actiuni ale Bancii Transilvania, cu preturi mai reduse decit cele ale pietei, acestea urmind sa ajute institutia de credit sa mentina un nivel „rezonabil" al fondurilor proprii.

„Anticipam ca vor exista doua majorari de capital. Din 2010 ne asteptam la o schimbare in politica Bancii Transilvania, intrucit profilul de risc se va imbunatati, iar piata se va maturiza", se spune in raport.

Printre riscurile legate de modelul prezentat, analistii mentioneaza inceperea procesului de reducere a rezervelor minime obligatorii mai tirziu de momentul anticipat si un ritm de crestere economica mai lent decit cel estimat, intrucit Banca Transilvania are expuneri pe segmente mai volatile, precum IMM si retail.

Ce spune concurenta

Presedintele KTD Invest, Iulian Panait, sustine ca actiunea Bancii Transilvania poate creste intr-un an cu 17%. „De regula, randamentul unei actiuni la bursa reflecta cresterea profitului net la acea societate. Cum anul trecut profitul Bancii Transilvania s-a majorat cu 21%, e posibil ca si in acest an sa se intimple acest lucru si deci actiunea sa creasca cu peste 17%", ne anunta Iulian Panait. Seful Intercapital Invest, Razvan Pasol, considera ca „actiunea TLV este una dintre cele mai vizibile din piata si deci o actiune buna". Dar referitor la cresterea prognozata de Raiffeisen Capital&Investment ramine de vazut ce rezultate financiare va obtine in acest an Banca Transilvania. La sfirsitul anului trecut, Banca Transilvania avea active de 8,08 miliarde de lei (2,38 miliarde de euro), nivel corespunzator unei cote de piata de 4,7%. Cel mai important actionar este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu 15% din capital. Pentru anul financiar 2006, actionarii Bancii Transilvania nu vor primi dividende, ci actiuni gratuite. Mai precis, 453 de actiuni noi la 1.000 detinute si vor putea subscrie un numar de actiuni reprezentind 10% din cele detinute la pretul de 0,35 lei/actiune.