Secretarii de stat PD si-au parasit functiile
Democratii au trimis ieri, la Cabinetul primului-ministru, demisiile in bloc ale secretarilor de stat propusi de PD si numiti de premier in functii executive, pe criterii politice. In replica
Secretarii de stat PD si-au parasit functiile
Democratii au trimis ieri, la Cabinetul primului-ministru, demisiile in bloc ale secretarilor de stat propusi de PD si numiti de premier in functii executive, pe criterii politice. In replica la gestul PD, Tariceanu a spus ca va semna imediat demisiile, mai ales ca avea de gand sa-i dea afara pe unii dintre secretarii de stat ai democratilor pe motiv de incompetenta. "Am interesul sa semnez cat mai rapid demisiile pentru ca vroiam demult sa propun inlocuirea unora dintre acesti secretari de stat pentru slabe performante, precum Cosmin Popescu (n.r.-Ministerul Economiei), Daniela Andreescu (n.r.-Ministerul Muncii) si Maria Muga (n.r.-Ministerul Muncii)", a spus Tariceanu. Doar unul dintre secretarii de stat numiti de PD, Vasile Bran, a anuntat ca tine mai mult la functie decat la partid si ca are de gand sa-si dea demisia din PD, pentru a intra in PNL. Pentru ca a facut partidul de ras, lui Vasile Bran i se pregateste excluderea din PD, inainte de a-si da el demisia. Liderul grupului PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a anuntat ieri ca Bran va fi sanctionat, posibil cu excluderea din partid, pentru afirmatiile privind ramanerea sa pe post si dupa trecerea democratilor in opozitie.
Boc nu mai vrea cu Alianta la tribunal
Demisiile secretarilor de stat ai PD nu regleaza definitiv conturile defunctei Aliante D.A., mai ales ca Emil Boc s-a razgandit si nu mai vrea ruperea protocolului PNL-PD la tribunal. Liderul PD a spus ieri ca nu este nevoie de o oficializare a ruperii protocolului cu PNL, deoarece desfiintarea Aliantei D.A. s-a produs din punct de vedere politic. Aceasta dupa ce, in urma cu fix o saptamana, democratii, in frunte cu Boc, anuntau ca vor cere neintarziat instantei constatarea incetarii Protocolului Aliantei D.A., urmare a anuntului premierului Tariceanu de a forma o noua echipa guvernamentala, fara PD. In context, Boc a mai facut o declaratie-surpriza, anuntand ca nu exclude posibilitatea unei candidaturi comune PNL-PD la nivelul judetului Cluj la alegerile locale din anul 2008. In replica la afirmatia democratului, premierul Tariceanu a raspuns: "Sunt de acord cu o colaborare (cu PD n.r.)". In acelasi timp, Boc a tinut sa raspunda si informatiilor legate de posibila sa debarcare din fruntea PD, dupa trecerea in Opozitie a partidului. Boc a sustinut ca se bucura de increderea membrilor partidului si ca nu a primit semnale din teritoriu privind existenta unor nemultumiri dupa scoaterea democratilor de la guvernare.
Nimic despre suspendare
Pe de alta parte, premierul Tariceanu a sustinut ieri, la sfarsitul delegatiei permanente a PNL, ca liberalii nu au discutat deloc despre suspendarea presedintelui Traian Basescu sau despre pozitia pe care PNL o va adopta vizavi de aceasta propunere. "Nu s-a discutat despre suspendare. Trebuie sa vedem care e motivatia Curtii Constitutionale", a precizat Tariceanu. Potrivit unor surse liberale, fostul ministru al Agriculturii Dan Motreanu a fost reales, cu unanimitate, in functia de secretar general al PNL. (C.E.)
Reforma din Sanatate fentata de dragul PSD
Mircea PAUN - Ziua foto Seful Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a evitat ieri sa supuna la vot, in plen, proiectul de lege care prevedea eliminarea incompatibilitatii intre functia de manager de spital si cea de cadru didactic, democratii si peledistii acuzand intelegeri intre PNL si PSD pentru adoptarea initiativei.
Liderul deputatilor PD Cristian Radulescu a precizat ca Olteanu a ales sa sara peste acest punct de pe ordinea de zi, pentru ca proiectul ar fi fost foarte greu de adoptat ieri, avand in vedere prezenta slaba la vot a deputatilor. "Pesemne a existat o intelegere a PNL cu alte partide, PSD si PRM, pentru a trece acest proiect, dar PD si PLD ar fi votat impotriva, iar cum cvorumul necesar era la limita ar fi fost foarte greu sa fie adoptat", a explicat Radulescu. El a precizat ca va sesiza la Comisia pentru regulament acest "caz fara precedent". La randul sau, deputatul PLD Sorin Paveliu a aratat ca, prin eliminarea incompatibilitatii intre functia de manager de spital si cea de cadru didactic, "senatorul PSD Sorin Oprescu si altii se pot intoarce linistiti la posturile de director de spital". Potrivit lui Paveliu, adoptarea acestei prevederi arata ca PSD impune Guvernului politica proprie in domeniul sanatatii si ca, la numai o saptamana de la reinvestire, premierul Tariceanu incalca programul Aliantei DA, desi s-a obligat sa-l respecte in continuare. Deputatul PLD i-a solicitat presedintelui Traian Basescu sa nu promulge aceasta lege. Desi proiectul legislativ privind reforma in sanatate figura pe ordinea de zi la votul final de ieri, presedintele sedintei, Bogdan Olteanu, a sarit peste acest punct. Dupa ce deputatul PLD Sorin Paveliu i-a atras atentia asupra acestui fapt, seful Camerei a promis ca va reveni pentru a supune la vot proiectul. La final insa, Olteanu a declarat inchisa sedinta si a plecat fara sa dea vreo explicatie, cu toate ca peledistul l-a acuzat ca incalca regulamentul, modificand ordinea de zi prin vointa personala. Ulterior, Bogdan Olteanu si-a cerut scuze parlamentarilor pentru "eroare", si a dat vina pe "numarul mare de proiecte inscrise pe ordinea de zi". Olteanu a mai mentionat ca proiectul va fi introdus pe ordinea de zi a plenului la viitoarea sedinta a Camerei. (Raluca PAPADOPOL)
Vot pentru duty-free contrar UE
Plenul Senatului a respins ieri cererea presedintelui Basescu de reexaminare a legii care permite comercializarea marfurilor in regim de duty-free si duty-paid. Aceasta in ciuda faptului ca seful statului sustine ca o astfel de decizie contravine normelor europene si incurajeaza evaziunea fiscala.
Plenul Senatului a aprobat ieri cu 42 de voturi "pentru" si 10 voturi "impotriva" raportul de respingere a cererii de reexaminare adresata de presedinte Parlamentului. Concret, seful statului a cerut Parlamentului sa reexamineze legea de respingere a Ordonantei nr. 48/2006, privind limitarea comercializarii marfurilor in regim duty-free si duty-paid. Seful statului preciza, in cererea de reexaminare, ca nu este de acord cu decizia de respingere a ordonantei de urgenta referitoare la limitarea comercializarii marfurilor in regim duty-free si duty-paid. El invoca faptul ca respingerea Ordonantei va duce la mentinerea comercializarii marfurilor in regim duty-free pe teritoriul Romaniei, contravenind astfel legislatiei europene, magazinele duty-free reprezentand puncte de evaziune fiscala. "Ministerul Administratiei si Internelor a avizat favorabil ordonanta (n.r. care interzicea duty-free-urile), intrucat acest act normativ contribuie la reducerea criminalitatii transfrontaliere", se arata in cererea de reexaminare a sefului statului. Ordonanta respinsa prevede ca magazinele duty-free de la punctele de trecere a frontierei terestre sau navale vor fi obligate sa isi inceteze activitatea in 90 de zile, iar spatiile comerciale de acest tip din aeroporturile internationale vor functiona numai cu autorizatia Ministerului Finantelor, eliberata pe cinci ani. (C.E.)
Case pentru evacuatii din imobilele retrocedate
Statul este obligat sa constituie un fond de locuinte pentru persoanele care, in urma retrocedarii imobilului catre fostii proprietari, nu mai pot inchiria in continuare locuinta respectiva, au decis ieri senatorii, adoptand un proiect de lege avizat negativ de Guvern. Initiativa, semnata de doi senatori UDMR - Valentin Zoltan Puskcas si Stefan Pete, a avut initial raport de respingere de la Comisiile de buget-finante si de administratie, iar ulterior s-a elaborat un raport suplimentar de admitere. Proiectul va fi trimis Camerei Deputatilor, aceasta fiind camera decizionala. Senatorul Ion Iliescu, pentru care "proprietatea este un moft", asa cum declara in urma cu cativa ani, a sustinut ca problema celor care sunt evacuati in urma retocedarilor este o tema de maxima importanta si o drama umana, existand zeci de mii de oameni care sunt dati afara din casa si stau in strada. "Proiectul de lege este incomplet si este necesar sa se dea un instrument si justitiei in a adopta o decizie, sa nu accepte orbeste retrocedarea, ci sa vada si consecintele retrocedarii si sa nu admita evacuarea unei familii daca nu i se asigura o locuinta", a spus Iliescu. Potrivit proiectului, statul, prin organele administratiei publice locale, va asigura o locuinta corespunzatoare persoanelor care, in urma retrocedarii catre fostii proprietari ai imobilului in care au locuit, nu mai au posibilitatea de a inchiria in continuare locuinta respectiva. Statul va crea, prin cumpararea si construirea din bugetul de stat, un fond locativ destinat satisfacerii solicitarii persoanelor. (A.H.)
Guvernul din casa-n casa
Premierul Tariceanu a cerut ieri ministrilor, in sedinta de Guvern, sa se deplaseze periodic in teritoriu pentru a explica autoritatilor locale si opiniei publice masurile adoptate de Executiv, astfel incat cetatenii sa inteleaga aceste decizii. "Va rog foarte mult ca agenda sa prevada - dincolo de obligatii administrative, politice, protocolare - si componenta contactului direct cu realitatile din teren. Va rog pe fiecare dintre ministri sa va faceti un program care sa insemne deplasari in teritoriu, contacte cu autoritatile locale, cu presa si cu publicul local in care sa le explicati masurile pe care le adoptam si cele pe care dorim sa le pregatim, astfel incat aceasta discutie si consultare cu cetatenii sa fie baza pe care trebuie sa luati deciziile, in cunostinta de cauza", a spus premierul, conform Mediafax. (O.B.)
Dispar jumatate din Agentii
Noua formula de organizare a Guvernului a fost aprobata ieri, printr-o Ordonanta de Urgenta, a anuntat ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, la finalul primei sedinte a Executivului restructurat. Tariceanu a precizat ca, in termen de 14 zile, fiecare minister va prezenta proiectul de Hotarare privind organizarea si functionarea. Saptamana viitoare, Guvernul va discuta actul normativ privind reorganizarea Secretariatului General al Guvernului si a Cancelariei Primului-ministru. Conform premierului, numarul de autoritati si agentii aflate in subordinea aparatului de lucru al Guvernului va fi redus la jumatate, prin desfiintarea unora dintre acestea sau prin preluarea lor de catre alte ministere. (O.B.)
Incep renegocierile
Reprezentantii PSD vor sa preia conducerea unora dintre cele mai importante comisii ale Senatului - cea juridica si cea de buget-finante, sustin surse din Biroul Permanent al Senatului, citate de Rompres. Potrivit acestora, problema renegocierii functiilor a fost ridicata, ieri, de senatorul PSD Serban Nicolae, vicepresedinte al Comisiei juridice. Pentru a fi nominalizat ca sef de comisie, Serban Nicolae va trebui sa beneficieze de sprijinul grupului PSD, care nu a stabilit, pana in prezent, care dintre cele doua comisii sa fie obiectul negocierilor, au precizat sursele. Dupa spargerea grupului comun al Aliantei D.A., PSD a devenit cel mai numeros grup din Senat, astfel ca poate solicita presedintia comisiei pe care o considera cea mai importanta. (R.I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.