Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a respins definitiv cererea lui Natallie Evans, o britanica de 35 de ani care dorea sa foloseasca embrioni congelati conceputi in vitro cu sperma donata de fostul sau logodnic, cerere careia acesta i se opune, transmite AFP.

„Legislatia britanica nu recunoaste unui embrion calitatea de subiect de drept autonom si nu il autorizeaza sa se prevaleze - prin intermediul unei persoane - de dreptul la viata garantat de Conventie", potrivit motivarii deciziei.

In apel, judecatorii de la Strasbourg au apreciat ca „dreptul reclamantei de a deveni parinte" nu are de ce sa cintareasca mai mult decit dreptul fostului sau partener, care nu doreste „sa aiba un copil biologic cu ea". „Trebuie sa existe un echilibru just intre interesele ambelor parti", potrivit deciziei CEDO.

Dupa ce a aflat in 2001 ca femeia are cancer ovarian, fostul sau logodnic Howard Johnston a fost de acord cu o procedura de fecundare in vitro. Dupa ce s-au despartit, un an mai tirziu, el nu a mai fost de acord ca Evans sa foloseasca embrionii pentru a avea un copil si a cerut distrugerea lor. (N.I.)