Prestigiosul cotidian american prezinta drept o poveste de succes aducerea muncitorilor chinezi in Romania.

„Romania, o tara saraca, importa muncitori si mai saraci." Asa isi intituleaza „The New York Times" un reportaj despre cele 170 de textiliste din China, care lucreaza intr-o fabrica de confectii din Bacau. „Cu salarii medii de 375 de dolari pe luna, aproape doua milioane de romani au parasit tara dupa caderea presedintelui Nicolae Ceausescu, in 1989", explica cotidianul american lipsa de forta de munca din Romania.

Muncitoarele aduse din China sint platite cu 347 de dolari net, la care se adauga cheltuieli de cazare si masa, suportate de angajator, a declarat Sorin Nicolescu, patronul firmei de textile, care asteapta sosirea altor 500 de angajate. „Munca este aceeasi, insa salariile sint mai mari decit in China", spune Xiu Xian Hong, una dintre muncitoare. „The New York Times" remarca conditiile de munca, considerate de directoarea agentiei de munca mai bune decit cele ale romanilor plecati din tara.

Varianta romaneasca a ceea ce „NY Times" prezinta drept o afacere de succes este insa mai putin stralucitoare. La scurt timp dupa ce au fost aduse in tara, angajatele chinezoaice si-au atacat patronul cu furculitele, protestind fata de salariile mici si conditiile de munca. Jumatate din cele 350 de muncitoare s-au intors in China.

Inspectorii de munca spun ca este putin probabil sa fie reinnoite contractele textilistelor chinezoaice.