Ultima banca de stat din Romania poarta deja discutii cu BNR pentru a deschide o institutie de credit specializata pe imprumuturi imobiliare.

Casa de Economii si Consemnatiuni va deveni a treia institutie de credit din Romania care deschide o banca pentru locuinte. Evenimentul ar putea avea loc pe parcursul acestui an. „Oficialii CEC au discutat deja despre proiectul bancii pentru locuinte cu reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei", a declarat ieri Eugen Radulescu, presedintele CEC.

Bancile pentru locuinte functioneaza pe principiul economisire-creditare. Produsul acestor institutii presupune economisirea unei sume de bani pe o anumita perioada (de regula 18 luni) si apoi acordarea unui credit imobiliar cu o valoare ce variaza in functie de suma economisita anterior. Creditul poate sa aiba o valoare de cel mult doua ori mai mare decit depozitul. Dobinda oferita pe perioada de economisire este de aproximativ 4,5% pe an.

In Romania mai activeaza doua banci pentru locuinte: Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte. Ambele institutii au inceput perioada de acordare a creditelor in a doua jumatate a anului trecut. Cea mai mare institutie bancara din Romania, BCR, si-a anuntat recent intentia de a deschide si ea o banca pentru locuinte.