Parlamentul i-a dat cu tifla presedintelui Traian Basescu respingindu-i inca o cerere de reexaminare a unei legi.

Plenul Senatului a respins ieri cererea presedintelui Basescu de reexaminare a legii de respingere a ordonantei privind limitarea comercializarii marfurilor in regim duty-free si duty-paid. Regimul duty-free permite comercializarea marfurilor fara taxe.

In cererea de revizuire a legii, Basescu arata ca, pe de o parte, mentinerea magazinelor duty-free este in contradictie cu normele UE si, pe de alta parte, favorizeaza evaziunea fiscala. Senatorii au fost de cu totul alta parere: „Ce dovezi aduce presedintele in sprijinul acestei afirmatii? Avem o lege a evaziunii fiscale", a declarat de la tribuna senatorul PC Gheorghe Constantin.

Cererea lui Basescu a fost sustinuta doar de pedistul Marius Marinescu, care a pus mentinerea duty-free-urilor pe seama „sponsorizarii cu milioane de euro a anumitor guvernanti si politicieni". Ultimul cuvint in aceasta cauza il vor avea insa deputatii.

Revizuiri pe banda rulanta

Cel putin o data la doua saptamini, de la instalarea sa, in decembrie 2004, la Palatul Cotroceni, Traian Basescu a refuzat sa promulge legile asa cum au venit de la Parlament. Inca din primul an de mandat el retrimisese la Parlament spre revizuire mai multe legi decit trimisesera in mandatele lor Ion Iliescu si Emil Constantinescu. Desi cele mai multe s-au intors la Administratia Prezidentiala pentru promulgare, revizuite total sau partial, nici o lege care viza interese ale parlamentarilor nu a suferit vreo cit de mica modificare.

Alesii tin cu dintii de privilegii

Cel mai edificator exemplu a fost cel al privilegiilor parlamentarilor - acordarea de pensii, de pasapoarte diplomatice pentru familii, pastrarea insignelor si a legitimatiilor - la care nu au vrut sa renunte in ruptul capului. Basescu nu a avut succes in fata parlamentarilor nici cind le-a cerut sa nu aprobe stergerea datoriilor catre bugetul de stat ale micilor producatori de bere. Daca in aceste doua cazuri motivele care au stat la baza solicitarii de revizuire au fost legate de caracterul discriminatoriu al unor astfel de legi, pentru cele mai multe observatiile au fost de natura juridica.

Nu se pupau cu Constitutia

Cu alte cuvinte, legile votate de parlamentari intrau fie in contradictie cu Constitutia (Legea PNA), fie cu alte legi (Legea regulamentului de circulatie feroviara). O alta categorie de motive a reprezentat-o cea a limitarii unor drepturi: el a avertizat ca nu e corecta impunerea unor semne distinctive pentru elevi, precum uniforme si ecusoane, doar prin decizia conducerii scolii, cerind si consultarea comitetelor de parinti. De la inceputul mandatului sau, Basescu a retrimis la Parlament, din 2005 pina astazi, 35 de legi dintre care s-au intors nerevizuite doar trei.