Fragmente din interviul pe care i l-a luat Corina Dragotescu presedintelui tarii. Interviul integral va aparea pe site odata cu actualizarea editiei.

Domnule presedinte Traian Basescu, traiti bine?

Traian Basescu: Nu ma pot plinge.

Restul? Cei carora le-ati promis ca vor trai bine?

T.B.: Se impune o clarificare: "Sa traiti bine!" a fost urarea pe care am facut-o tot timpul si pe care o fac si acum ori de cite ori am ocazia. Mi se pare de bun-simt sa doresti ca oamenii sa traiasca bine.

Doriti acelasi lucru si Guvernului care s-a instalat acum?

T.B.: Ar fi foarte important pentru tara ca orice guvern sa fie unul de succes. Dar ca sa aiba succes, Executivul trebuie sa fie puternic si clar sustinut din Parlament.

Este sustinut in Parlament. Nu este acesta un Guvern puternic?

T.B: Mi-am exprimat indoielile. Daca socotim numarul de voturi cu care a trecut, avem un Guvern foarte puternic. Daca ne uitam insa la structura politica a Guvernului, constatam ca PNL-UDMR au o baza parlamentara efectiva de numai 20%. Unde si cum se simt reprezentati in Guvern restul de 80% dintre romani? Puterea mea de intelegere e depasita in aceasta situatie. Cum poate un guvern care are sustinere de 20% sa garanteze continuarea acccelerata a reformelor!?

Asta inseamna ca nu credeti in guverne minoritare?

T.B.: Desigur ca formula exista, nu noi am inventat-o. Dar ea nu poate functiona decit daca 20% se transforma in 51%, printr-o sustinere parlamentara directa si constanta, o sustinere asumata la vedere. Or, noi ce avem? PSD a votat Guvernul, dar nu isi asuma programul de guvernare. Avem aici o ambiguitate care e o intoarcere in timp in ceea ce priveste democratia.

...............................................................................................

Ati numit actualul Guvern drept consiliu de administratie...

T.B.: Pina la proba contrarie, imi mentin punctul de vedere.

Ce e rau in a fi un consiliu de administratie? Pina la urma un guvern este un consiliu de administratie al tarii, nu?

T.B.: O tara europeana moderna si democratica nu trebuie condusa ca o intreprindere privata. De parca ar fi mosia citorva. Un consiliu de administratie dirijeaza afacerile unei companii, nu progresul unei intregi societati. Un guvern este cel mult o structura de reglementare si de control al aplicarii reglementarilor.

Atunci care e sensul afirmatiei dumneavoastra?

T.B: Uitati-va atent la mediul din care provine fiecare dintre noii ministri si pe cine l-a avut ca suporter. Veti constata ca nu au fost partidele, nu a fost vointa electoratului, ci au fost niste oameni din economie extrem de puternici, extrem de influenti, care au determinat pina si structura unui guvern.

Care sint oamenii acestia?

T.B.: Doamna, daca va voi spune care sint acei oameni, 80% din presa o sa spuna: presedintele a pus degetul, iata, vrea sa ii bage in puscarie. Daca nu spun cine sint, ma intrebati cine sint. Luati fenomenul ca atare. Eu, ca presedinte, am constatat ca acest fenomen este extrem de toxic.

Va intreb altfel: in afara de Dinu Patriciu si Relu Fenechiu, mai sint si altii?

T.B: Da.

Deci nu sint numai acestia doi despre care a scris presa…

T.B: Sint mai multi.

..................................................................................................

Deci nu exista nici o sansa de impacare intre Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu?

T.B: Puteti trage orice concluzie, plecind de la premisa ca eu nu-mi schimb dorinta si vointa de a decupla oligarhia de decizia politica.

Ce instrumente aveti sa faceti acest lucru?

T.B: Propria responsabilitate de presedinte ales, caruia nimeni nu-i poate pune calusul in gura. Uite, am vorbit de energie si incepe sa se faca ceva in energie, sa se clarifice lucrurile. Voi vorbi in perioada urmatoare de lipsa de licitatii pentru achizitiile de medicamente, unde e o alta curte ingradita cu garduri inalte, in care nu patrunde nimeni. Constatam doar ca, fata de 2000, fondurile alocate sanatatii sint de patru ori mai mari, dar prestatia este tot mai slaba. Asta e realitatea pe care cetatenii o cunosc pe propria piele.

Ati vorbit si de coruptie? Ati vazut vreun dosar finalizat?

T.B: Pentru mine este important ca doar de doi ani s-au creat conditii pentru ca justitia sa fie libera, fie ca vorbim de procurori, fie ca vorbim de judecatori. In doi ani nu se putea face, cred eu, decit ceea ce s-a facut. Adica semnele de intrebare asupra unor oameni importanti - si care credeau ca legile sint facute pentru altii, nu pentru toata lumea – sa fie elucidate in justitie. Eu nu spun despre nici unul ca este un infractor, dar ma bucura faptul si voi incuraja tot timpul justitia sa actioneze in deplina autonomie. O voi proteja atit cit voi putea. In acest sens, va pot asigura ca protectia pe care o garantez justitiei este ca niciodata nu voi interveni in favoarea cuiva sau a altcuiva. Intotdeauna voi incuraja public justitia sa ancheteze cazurile care pot ridica semne de intrebare, chiar daca ele se refera si la apropiati de-ai mei.

Veti colabora cu noul ministru de Justitie asa cum ati colaborat cu doamna Macovei? In sensul ca ii veti acorda sustinere? Presa spune despre noul ministru ca apartine unui grup de interese, respectiv grupului de la Iasi...

T.B: E foarte important care va fi comportamentul noului ministru al Justitiei. Daca voi afla ca incepe sa isi bage nasul in dosare, ca incepe sa cheme procurori sa ii intrebe despre solutii…

..........................................................................................................

Mai este coruptia pe masa Guvernului?

T.B: Cred ca nu a lipsit in toti acesti 17 ani, important este sa fie scoasa de pe masa Guvernului. Poate fi scoasa prin evitarea proiectelor de lege in favoarea unei clientele; poate fi scoasa prin nealocarea de bani in functie de culoarea politica din teritoriu, ci prin respectarea adevaratelor prioritati.Coruptia poate fi scoasa prin masuri generale in favoarea tuturor, si nu a prietenilor de afaceri.

Este exact ceea ce indirect spuneati la inceput - ca acest Guvern nu poate sa faca nimic bun, pentru ca este rezultatul unor interese.

T.B: Sa vedem. Am exprimat speranta ca poate vor contrazice evaluarea mea de acum.

Considerati ca a fost o greseala momentul in care ati vorbit de legea berii si ati declansat aceasta razbunare, revolta, in Parlament? Ati spus ca fac legi pentru infractori.

T.B: Am spus ca sint politicieni care fac legi pentru infractori. Nu am spus ca Parlamentul face, eu nu m-am referit la institutie, ci la anumiti politicieni. Si aduceti-va aminte ca au fost doua legi - nu numai legea berii, dar a fost si legea care viza dezincriminarea utilizarii creditelor de la banci in alt scop decit cel pentru care au fost luate. Au fost amindoua, le-am criticat simultan si, iata, ma uit acum - legea duty-free-urilor care se pare ca va reveni in floare, desi am trimis-o inapoi la Parlament. Este evident ca sint oameni de afaceri care, prin influenta pe care o au, duc la decizii politice, la legi in favoarea lor.

Astazi, Senatul a adoptat legea privind protectia chiriasilor? Credeti ca este o negociere intre PNL si PSD? Este o victorie a PSD astazi in plen?

T.B: Este o abordare specific social-democratic, categoric. Dar, din cite am inteles, au votat toate partidele. Dar nu asta e raul si nu aici e coruptia. Aici e o abordare sociala asupra careia Parlamentul poate sa decida. Eu ma refer la cei care au dosare pentru ca au schimbat destinatia creditelor de la Bancorex si Banca Agricola si care se trezesc acum spalati; ma refer la cei care isi fac legi ca sa scape de datorii, precum cei cu berea; ma refer la duty-free-urile pe care trebuie sa le desfiintam si, totusi, sint interese ale magnatilor duty-free -urilor care reusesc sa influenteze un intreg Parlament sa voteze asa cum au ei nevoie, si nu cum are Romania. ..................................................................................................... V-ati gindit sa va dati demisia?

T.B: Sint foarte multe variante.

Inclusiv sa va prezentati in fata electoratului pentru a obtine o noua reconfirmare in functie.

T.B: Exact. Exista varianta suspendarii sau cea a unei poisibile demisii, dar numai dupa votul prin care, eventual, se hotaraste suspendarea. In functie de evolutia politica, voi lua decizia cea mai responsabila.

Legat de posibilitatea demisiei - cum apreciati faptul ca ati cazut in sondaje destul de mult de la inceputul scandalului biletelui, din ianuarie?

T.B: Sondajele nu gresesc. E clar ca aceasta batalie politica m-a erodat si pe mine, nu doar pe ceilalti actori politici. Stiu insa ca, pe fond, romanii inteleg ce miza are batalia pe care o port.

Mergind pe rationamentul pe care l-ati aplicat la alianta, sa inteleg ca este posibil, la un moment dat, sa spuneti: "Vreau un nou mandat cit sint inca pe val decit sa ma erodez"?

T.B: Sa nu speculam. In cazul in care presedintele tarii este suspendat, sint niste realitati pe care cineva trebuie sa si le asume. Cum credeti ca ar fi primita in strainatate decapitarea abuziva a statului? Consecintele ar fi imediate, iar Romania s-ar confrunta inevitabil cu scaderea ratingurilor, regresul investitiilor, diminuarea credibilitatii externe, crearea sentimentului ca in Romania e posibil orice.

Semnalul dat foarte prompt de Standard&Poors nu e unul de care sa nu tii cont si noi toti stim ca, atunci cind e pusa in joc institutia, sau, ma rog, persoana care reprezinta institutia ce trebuie sa garanteze stabilitatea, in acel moment nu poate fi privita altfel, din exterior, altfel decit e privita in tara. Or, cineva trebuie sa isi asume efectele.

......................................................................................................... Cum veti reusi sa treceti un nou director pentru Serviciul de Informatii Externe ?

TB: Simplu: propunindu-l.

Daca trece, ca nu e majoritate...

TB: Daca trece, bine, daca nu, voi face o alta propunere, daca nu vor ramine adjunctii.

Ati avut vreun moment in care ati vrut sa abandonati lupta?

TB: Nici o clipa, cit timp voi fi presedinte al Romaniei, nu voi abandona nici o clipa batalia de schimbare a Romaniei, a functionarii institutiilor Romaniei. Am vazut speculatia ca trebuie schimbata tara. Tot romanul vrea sa se schimbe tara in bine. Chiar dvs. va aratati nemultumirea si ajungeti sa va jigniti propria tara: "Mi-e scirba de Romania". Tara trebuie schimbata in interiorul ei, institutiile trebuie sa functioneze, pentru ca altfel nu vom fi o tara performanta, vom ramine printre ultimele state ale UE.