Cotat intre primii zece bogati ai tarii, fostul ofiter de Securitate in regimul trecut Ioan Niculae a devenit stapan de necontestat peste zona Zimnicea si imprejurimi. Prin intermediul nenumaratelor sale firme (in majoritate datoare la stat) ori p
Cotat intre primii zece bogati ai tarii, fostul ofiter de Securitate in regimul trecut Ioan Niculae a devenit stapan de necontestat peste zona Zimnicea si imprejurimi. Prin intermediul nenumaratelor sale firme (in majoritate datoare la stat) ori prin interpusi, el detine in sudul tarii o suprafata de peste 50.000 de hectare. Insa terenurile intravilane si agricole, pasunile, livezile, padurile si luciul de apa pe care le stapaneste nu sunt in masura sa-i satisfaca lacomia. Afacerile magnatului din Zimnicea sunt gestionate chiar de amanta acestuia, Nicoleta Mariana Toncea, care taie si spanzura in oras. Aceasta conduce in numele binefacatorului sau SC INTERAGRO SRL, o firma capusa a SC INTERAGRO SA, fata de care inregistreaza in permanenta datorii de miliarde.
La inceput a chemat-o Nicoleta Mariana Neacsu. S-a casatorit cu jandarmul Toncea, care a visat sa-si intemeieze o familie fericita, bazata pe dragoste, respect si intelegere. Desi isi iubea sotia ca pe ochii din cap, barbatul a plecat sa lupte in Kosovo. Dorea sa castige mai multi bani, ca familia lui sa nu duca lipsa de nimic. Pana sa-l cunoasca pe Niculae, Nicoleta Mariana era o femeie oarecum cinstita. Avea chiar si propria afacere: vindea metraje textile la magazinul comercial "Donaris" din Zimnicea. Cum treaba nu mergea, insa, prea bine, s-a vazut nevoita sa apeleze la sprijinul unui italian pe nume Franco, care derula si el afaceri in zona. Fireste ca intre cei doi s-a infiripat o relatie pe cat de neprincipiala, pe atat de neortodoxa, ascunsa de ochii si urechile jandarmului care isi risca viata pentru iubita si frumoasa lui sotie. In acest moment a intervenit Ioan Niculae.
Din toate declaratiile martorilor rezulta ca a fost vorba despre dragoste la prima vedere. Cel putin pentru Ioan Niculae care, pur si simplu, si-a pierdut capul. In cele din urma, sotul Nicoletei a aflat si el ce stia intregul oras si a divortat de nevasta infidela. Totusi, i-a permis acesteia sa-i poarte in continuare numele.
Prin manevre de culise, Ioan Niculae a reusit sa obtina statutul de zona defavorizata la Zimnicea, pentru o perioada de zece ani, moment din care a inceput sa-si cladeasca la malul Dunarii o adevarata fortareata. Datorita acestui statut, isi poate desfasura afacerile cu mai putine dari catre stat. De asemenea, beneficiaza de o multime de facilitati, cum sunt: scutirea de taxe vamale si TVA pentru masini, echipamente, instalatii, vehicule si alte bunuri din tara ori strainatate, inclusiv materie prima, care ajung in zona sub forma de investitii si scutire de impozit pe profit. In anul 2000, Ioan Niculae a infiintat la Zimnicea SC INTERAGRO SRL, in care s-a instalat asociat cu 90% din capitalul social. Celelalte procente apartin SC INTERACTION SRL si SC INTERAGRO SA in care tot Niculae este asociat, respectiv actionar majoritar. Asadar, scopul infiintarii noului SRL a fost si este cat se poate de evident si anume acela ca fostul ofiter de Securitate sa beneficieze de cat mai multe scutiri din partea statului. In timp, INTERAGRO SRL a devenit si o veritabila capusa a INTERAGRO SA. Iar aceasta capusa trebuia condusa de un om de mare incredere. Asa se face ca Nicoleta Mariana Toncea, alintata de Niculae cu apelativul Boticut, din motive numai de el stiute, a fost numita director general al noii societati.
Lumanari si lautari
Onoarea de familist nu i-a permis magnatului sa-si neglijeze nevasta oficiala si pe cele doua fiice ale sale. Toate Sarbatorile le-a facut in sanul familiei. Numai ca nici amanta nu si-a neglijat-o, sarbatorind cu aceasta, dupa datina, ori inainte, ori dupa trecerea Sarbatorilor. Fotografia pe care o prezentam a fost surprinsa de ziua de nastere a lui Boticut. A fost o aniversare pe cinste, de la care n-au lipsit lumanarile, bucatele alese, vinul rosu si, cu atat mai putin, lautarii.
Vizitat de Omar Hayssam
Lucian Curelariu - Ziua foto In primavara anului 1998, Primaria Zimnicea i-a vandut lui Ioan Niculae 8000 mp, pe malul Dunarii, unde acesta si-a construit o vila somptuoasa, cu dependintele aferente.
Tot aici detine crescatorii de cai, caini de rasa, struti, pauni, fazani si sere, folosind abuziv si doua lacuri ce apartin municipalitatii, Dunarica 1 si Dunarica 2. La aceasta locatie a fost vizitat, printre altii, de Omar Hayssam, impreuna cu sotia si toti copiii, inainte ca sirianul sa dea de belea si sa fuga din tara.
Mai tarziu, Ioan Niculae a concesionat alte zece hectare in vecinatate. Cum a reusit sa obtina autorizatie de constructie si sa cumpere teren intr-o zona de frontiera, doar cumatrul sau, primarul Zimnicei Petre Parvu, trebuie sa stie. Cert lucru, magnatul a ocupat toata faleza orasului, pe care a si ingradit-o, fara a avea vreo aprobare din partea Consiliului local. Iar cetatenii nu mai au unde veni vara la plaja, ca si in trecut, pentru ca ar incalca asa-zisa proprietate a lui Ioan Niculae.
In paralel, din cele 22 de foste IAS-uri existente in judetul Teleorman, magnatul a reusit sa acapareze in lunca Dunarii fermele AZAL, Pietrosani, Piatra, AGROZOOTEHNICA Rosiori, AGROMIXT Traian, ORIZICOLA Vanatori, VITICOLA Zimnicea, AGROZOOTEHNICA Zimnicele Nasturelu, PROVALEG Zimnicea, Centrul de vinificatie de la Smardioasa si o parte din LEGUMICOLA Zimnicea. La ora actuala, alaturi de baronul PSD, Culita Tarata - care a arendat Insula Mare a Brailei pe o perioada de 20 de ani -, fostul ofiter de Securitate este cel mai mare latifundiar al tarii.
Interceptati de SRI
Ajunsa director general la SC INTERAGRO SRL, Boticut a deprins repede invataturile primite din partea binefacatorului sau, reprezentandu-i interesele cu mare cinste. Nu si cu pricepere, dar asta este o alta poveste.
Nu demult, datorita unei administrari catastrofale, Nicoleta Toncea a reusit performanta de a pune pe butuci productia unei sere, distrugand peste un milion de flori.
Cei doi au obtinut in 2003, in concesiune pe 49 de ani, de la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, mii de hectare de teren de toate categoriile. Cum a fost posibil acest lucru se poate afla din inregistrarea unei convorbiri telefonice dintre Niculae si Toncea, care a avut loc la data de 27.10.2003 si a fost inregistrata de SRI.
Nicoleta Mariana Toncea: Alo, da!
Ioan Niculae: Boticut, ce faci, fetito? Te pup, unde esti?
Toncea: Sunt la Birou.
Niculae: Si cum..., ce inseamna?...
Toncea: Pai, fac multe.
Niculae: Zi-mi cu ce sa te ajut!
Toncea: Cu nimic. Terenul de la AGROPROD pe cine-l luam?
Niculae: Pai, eu stiu, mai, Boticut. Te-ai mai interesat cu aia? Ori pe numele tau, ori pe Iancu, am zis sa... Cu treaba aia, daca reusim sa luam niste tractoare, niste astea...
Toncea: Il iei pe numele aluia?
Niculae: Cum?
Toncea: Pe altcineva n-ai? Decat pe numele lui?
Niculae: Pai, pe cine sa am?! Decat pe tine te am in care am incredere, mai am pe altcineva?
Toncea: Pai, si atunci cum iei pe numele lui?
Niculae: Pai, m-am gandit ca, daca cumva tu nu poti sa mergi la doua din astea... proiecte, si dupa aia sa se faca contract cu tine, nu stiu cum sa ti-l dea, sa ti-l cedeze tie, nu stiu cum.
Toncea: Pai, nu se face un contract daca e concesionat.
Niculae: Nu se poate?
Toncea: Nu.
Niculae: Pai, atunci gandeste-te la cineva, facem pe numele tatalui tau, sau pe altcineva. Gandeste-te la cineva, Boticut, ca trebuie sa grabim treaba asta.
Toncea: Pai, trebuie saptamana asta, ca este un milion sapte sute scrisoarea de garantie la AGROPROD, plus 0,25. AGROVITIS, terenul ala diferenta de la AGROVITIS. Eu n-as vrea pe numele..., adica e prea mult dupa sase luni..., trei luni...
Niculae: Ce?
Toncea: Intelege si tu ca nu pot sa spun. Si-asa am zis prea mult, eu nu vorbesc cu nume.
Niculae: A, prea mult pe numele lui asta...
Toncea: Pai, dupa trei luni..., stii cum e.
Niculae: Hai, mai, sa facem pe numele tau; da-i drumul pe numele tau! Ca idee, deci scoti niste bani, un miliard sapte sute, cat este, sa mi-i dai mie pe dividende sau cum mi-i dai.
Toncea: Ca sa-i scot eu din firma?
Niculae: Sa-i scoti din firma pe numele meu si sa-i pui pe numele tau, da, ca am dreptul.
Toncea: Ai dreptul, da.
Niculae: Pai, nu trebuie sa facem garantia?
Toncea: Da, trebuie sa fac garantia. Sa-mi dai suma exacta, ca o rezolv mai repede, ca o rezolv cu Nela.
Niculae: Si pe urma iti dau eu o garantie si ti-i dau tie.
Toncea: Nu mi-e frica, o rezolv repede ca... e Nela pe...
Niculae: Da-i repede pe numele tau si-l chem acuma pe asta, pe Dogaru, si-i spun ca asa am decis eu.
Toncea: Ihi.
Niculae: Boticut, cu Ifrim, cu astia, cu Finans Bank, vrei sa mai vorbesc cu cineva?
Toncea: Cu Finans Bank? Deci, la Finans Bank... am sunat acum la firma sa-mi dea o masina sa-l iau pe evaluator sa-l aduc aici (...).
Cuiburile dragostei
Abonat atat la serviciile, cat si la gratiile lui Boticut, amorezul Niculae nu-si putea lasa protejata sa fie toata viata o sarantoaca. Drept urmare, i-a dat acesteia banii necesari pentru constructia unei vile cochete, undeva in apropierea fostei fabrici de zahar ZEUKMA, pe care a falimentat-o controlat in stilul caracteristic. Imobilul cu numeroase camere se afla in faza de finisare. Dupa toate probabilitatile, retusurile, curtea, gradina si piscina vor fi gata pana la vara. Astfel, cei doi nu vor mai fi nevoiti sa se piteasca prin vilele magnatului de la munte ori la hotelul Carmen din Venus, de ochii nevestei inselate. Pana atunci, Ioan Niculae si Boticut mai pot petrece zile minunate impreuna in timpul deplasarilor in strainatate. Ultima dintre acestea s-a desfasurat recent in Statele Unite ale Americii, unde magnatul a calatorit in interes de afaceri, iar Nicoleta Mariana Toncea l-a insotit in calitatea oficiala de asistenta personala.
Cadou de la cumatru
O alta isprava a lui Ioan Niculae si a cumatrului sau, primarul Zimnicei Petre Parvu - aflat la al doilea mandat datorita magnatului - este furtul a 321,66 ha de teren din proprietatea publica. Pe scurt, in urma unui schimb ilegal, primaria a cedat aproape 407 ha de teren aflate in posesia comunitatii, iar Niculae a dat la schimb o suprafata echivalenta, din care 321,66 ha nu-i apartineau, ci erau concesionate de la Agentia Domeniilor Statului, din cadrul Ministerului Agriculturii. Cu toate ca aceasta escrocherie a fost demascata inclusiv de Prefectura Teleorman, cu dovezi de necontestat, lucrurile n-au revenit la normalitate nici pana astazi.
Orasul lui Niculae
In Zimnicea, Boticut administreaza sau supravegheaza activitatea, in numele si pentru binefacatorul ei, mai multor investitii: brutarie, restaurant, fast-food, supermarket, minimarket, laborator de cofetarie-patiserie, discoteca Disco Hope cu o capacitate de 1200 de locuri, alte doua magazine, o ferma de vaci si o fabrica de produse lactate, sera, moara, fabrica de procesare tutun, statie de betoane, silozuri de cereale si o curatatorie chimica. De asemenea, Nicoleta Mariana Toncea este atenta la ce-a mai ramas din fabrica de alcool ALCO-ZIM (careia i-a fost retrasa licenta de fabricatie inca din 2005, datorita depistarii a numeroase ilegalitati) si din Complexul de porci SUINPROD, cu abator si fabrica de nutreturi combinate, executat silit de curand de AVAS, pentru datorii neachitate catre stat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.