Nici cu ocazia Sfintelor Darbatori de Pasti populatia Romaniei nu a scapat de grotescul spectacolului politic. Oferit chiar de seful statului. De alesul neamului. Dupa ce a visat urat, Basescu si-a imaginat ca se afla in campanie electorala si a porn
Nici cu ocazia Sfintelor Darbatori de Pasti populatia Romaniei nu a scapat de grotescul spectacolului politic. Oferit chiar de seful statului. De alesul neamului. Dupa ce a visat urat, Basescu si-a imaginat ca se afla in campanie electorala si a pornit hai-hui. Prin mall-uri si localitati ardelene. Doar-doar va ocupa sticla televizoarelor. O imagine penibila. Intr-un interval de doar cateva zile, in care cetatenii aveau dreptul de a sta departe de politica damboviteana. Cred ca este momentul, fiindca tot e la ordinea zilei dezbaterea asupra Legii fundamentale a statului, sa ne gandim ca, in interesul public, sa introducem o prevedere pentru linistea Romaniei. Si anume obligativitatea unui consult medical competent al fiecarui candidat prezidential. Macar de acum incolo.
Conform legilor din Romania, un carutas care consuma alcool nu are voie sa se deplaseze pe drumurile publice. Raspunde penal daca o face. El poate intra la inchisoare la fel ca si un conducator auto cherchelit. Sau ca un pilot de aeronava cu alcool in sange. La fel se intampla si cu comandantii din marina. Cum este posibil ca o persoana aflata intr-o postura mult mai importanta decat cea a unui carutas, conducator auto ori pilot sa poata scapa acestui tip de control? Un sef al statului, indiferent cate atributii ii confera Constitutia intr-o democratie de tip parlamentar, prezidential sau semi-prezidential, in masura in care ii este afectata buna judecata pune in grav pericol siguranta statului. Si, automat, este grav afectata si siguranta cetateanului. La fel cum somnul ratiunii naste monstri, si alcoolul in sange afecteaza creierul si judecata. Orice persoana sub influenta alcoolului devine o alta persoana - vorba regretatului academician Moisil - in comparatie cu cea pe care cetatenii unei tari au inaltat-o pe soclu. Traian Basescu a fost prezentat pe toate canalele TV in diferite ipostaze in care judecata sa era afectata de consumul excesiv de alcool. Cazul cel mai flagrant si, in acelasi timp, notoriu, este cel din noaptea in care a fost sarbatorita victoria echipei Steaua, cand si-a permis sa-si conduca propriul autoturism dupa ce consumase alcool peste masura. Ca ar fi putut provoca un accident de circulatie este un scenariu, sa-i spunem, de drept comun. Caracteristic oricarui conducator auto care consuma alcool inainte de a se urca la volan. Numai ca un sef al statului are si alte atributii decat de a se deplasa de la punctul A la punctul B pe patru roti. Chiar daca Romania nu dispune de o valiza nucleara, presedintele tarii poate lua decizii, sub influenta alcoolului, care pot fi dezastruoase in raport cu interesul national.
Din pacate, pericolul nu se opreste aici. Respectiv la consecintele directe pe care le poate avea o decizie a unui sef de stat, in speta Basescu, cu creierul scurtcircuitat de bautura. Orice medic si, pana la urma, orice persoana cu bun simt poate confirma faptul ca un om aflat mult timp sub influenta alcoolului, dependent de acesta, incepe sa fie din ce in ce mai deranjat la cap. Sau, cum spune romanul, la bibilica. Consecintele pot fi dezastruoase. Cea mai grava fiind instabilitatea psihica. Deciziile luate in aceasta stare de un presedinte al unei tari pot atrage consecinte negative pe termen lung.
Cand ma uit la mainile lui Traian Basescu, care tremura dimineata, agatandu-se la cate o intalnire oficiala de paharul cu apa, nu pot sa-mi reprim dorinta de a insista pentru ca, de acum incolo cel putin, nici un candidat la functia prezidentiala sa nu mai poata fi validat daca nu trece de o comisie interdisciplinara de medici. Din care nu are voie sa lipseasca psihiatrul. Si cred ca o asemenea comisie ar trebui sa fie alcatuita din medici adusi din alte state europene. Pentru a nu mai lasa loc de vreo frauda.
P.S. Numai un presedinte cu mintea grav afectata poate declara oficial ca Guvernul tarii pe care o reprezinta este ilegitim. O afirmatie cu consecinte extrem de grave.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.