Politistii romani si cei italieni au colaborat in cadrul operatiunii ITARO 2. Proiectul, desfasurat de la jumatatea lunii februarie pana in 5 aprilie, in orasele Bologna, Padova, Torino, Verona si Perugia, a avut ca scop prevenirea si combaterea infr
Politistii romani si cei italieni au colaborat in cadrul operatiunii ITARO 2. Proiectul, desfasurat de la jumatatea lunii februarie pana in 5 aprilie, in orasele Bologna, Padova, Torino, Verona si Perugia, a avut ca scop prevenirea si combaterea infractionalitatii savarsite de romani pe teritoriul Italiei. La aceasta actiune, politistii romani au lucrat alaturi de colegii italieni, fiind arestate 130 de persoane, dintre care 102 romani, acuzate de proxenetism, trafic de droguri si favorizare a imigratiei clandestine. Totodata, in urma aceleiasi operatiuni, alte 338 de persoane au fost puse sub acuzare in stare de libertate, 310 dintre acestea fiind de origine romana. Judetele de provenienta ale cetatenilor romani care au savarsit acte ilegale in Italia sunt: Timis, Mehedinti, Dolj, Brasov, Constanta, Braila, Galati, Vrancea, Bacau, Neamt, Iasi si Bucuresti. Majoritatea au fost arestati pentru furt si erau membri ai unor grupari specializate, spre exemplu, in spargeri de magazine. Cea mai mare retea de infractori romani anihilata de autoritati a fost descoperita la Padova. Aici, 70 de romani se ocupau cu spargerea vitrinelor de magazine si furtul diverselor marfuri. O retea mai mica a fost descoperita de politisti la Verona. Membrii gruparii se ocupau, atat cu spargerea de sedii de firme sau magazine, cat si cu taxele de protectie. Din totalul celor 130 de infractori arestati de politisti, 101 sunt acuzati de furturi, 14 se ocupau de proxenetism sau trafic de persoane, iar restul de 15 au fost ridicati pentru diverse alte fapte. Politistii si procurorii italieni au declarat ca detin probe importante impotriva celor peste o suta de romani retinuti in Italia si ca ii vor trimite in judecata pe teritoriul italian.
Conferinta cu cagule
Ofiterii care au lucrat in cadrul acestui program au ales sa-si pastreze anonimatul deoarece sunt angajati in misiuni sub acoperire. Astfel, in cadrul unei conferinte de presa, sustinuta ieri, anchetatorii au purtat cagule pentru a nu fi recunoscuti. Unul dintre investigatorii romani, care a participat la misiunile din Italia a declarat, ieri, ca "majoritatea celor retinuti sunt recidivisti, insa am putut observa si o crestere a numarului de infractori primari, de romani care acum isi incep activitatea infractionala". Colegul sau a apreciat ca prejudiciul pe care infractorii romani l-au creat italienilor si firmelor din Italia pe care le jefuiau este "destul de mare", de ordinul zecilor de mii de euro. De altfel, tot in cadrul programui ITARO 2, a fost prins si infractorul italian Antonio Constantini, membru al gruparii mafiote Sacra Corona Unita, condamnat in Italia la 21 de ani de inchisoare pentru omor.
Peste o mie de persoane expulzate
ITARO 2 este o continuare a primei actiuni cu acest nume desfasurata la sfarsitul anului trecut in doua orase italiene, respectiv Roma si Milano. Colaborarea dintre autoritati a presupus integrarea politistilor romani in echipaje speciale, formate in cadrul birourilor de Chestura din Torino, Bologna, Perugia, Verona si Padova. In acelasi timp, in Romania au venit anchetatori italieni din Serviciul Central Operativ si din cadrul biroului Interpol, pentru a coopera cu politistii bucuresteni, in vederea localizarii si a arestarii persoanelor date in urmarire in Italia care s-au refugiat in Romania. La sfarsitul anului trecut, aproximativ 2000 de persoane au fost conduse la Biroul italian de Imigrari, iar in urma verificarilor au fost intocmite peste o mie de dosare in vederea expulzarii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.