Raportorul pentru Romania al Bundestagului reproseaza politicienilor luptele politice.

Germania ne mustra pentru procesele de coruptie neduse pina la capat, intirzierile privind legea ANI, proiectele cu finantare europeana. Presa internationala critica si ea, din ce in ce mai dur, politicienii de la Bucuresti pentru criza interna. Reprosuri similare, ba chiar mai acide, au primit Polonia, Ungaria si Cehia, care au cazut si ele prada instabilitatii politice dupa aderare. Cazul Romaniei nu este unul izolat in Europa Centrala si de Est, in ciuda gravitatii situatiei.

Gunter Krichbaum a criticat intirzierile in crearea Agentiei Nationale pentru Integritate, o initiativa draga Bruxelles-ului, care acum nu vede cu ochi buni tergiversarile. Raportorul parlamentului german a spus ieri, la Bucuresti, intr-o conferinta de presa, ca este constient ca sint parlamentari si politicieni romani carora Agentia le provoaca disconfort, dar blocajul actual trebuie depasit. Iar asta ar cadea in responsabilitatea premierului si a noului ministru al Justitiei, considera Krichbaum.

Coruptie eterna

Uniunea Europeana apreciaza faptul ca in Romania, in ultima vreme, au tot fost deschise procese importante de mare coruptie. Problema este insa ca justitia romana pare sa se opreasca la jumatatea drumului. Günter Krichbaum a remarcat ca rezultatele unor procese intirzie nejustificat de mult. Aceleasi intirzieri exista si la capitolul planificare pentru fonduri europene. Este incert daca acestea vor putea fi absorbite, de vreme ce Romania se confrunta cu o lipsa grava a proiectelor, mai ales pentru infrastructura si agricultura, a comentat Krichbaum.

Numai gura e de noi

Romania a stabilit ca prioritate de politica externa regiunea Marii Negre, Bucurestiul a organizat forumuri, diplomatii romani au vorbit despre securitate in bazinul Marii Negre cu fiecare ocazie. Totusi, impresia este ca Romania ar putea face mai mult. Günter Krichbaum a reprosat Bucurestiului ca nu se comporta ca un membru plin al Uniunii Europene, ca nu vine cu propuneri pentru agenda UE, nici macar privind Marea Neagra, pentru care Romania are expertiza.

Cum scapam de monitorizare

Raportorul a declarat ca parlamentarii germani, cel putin crestin-democratii, sint gata sa sprijine eliminarea monitorizarii Romaniei pe viitor, cu o conditie: daca raportul Comisiei Europene privind Romania va fi perfect.

Investitorii, speriati

Günter Krichbaum s-a ferit diplomatic sa comenteze punctual tensiunile politice din Romania, dar ambasadorul german la Bucuresti, Roland Lohkamp, a mentionat ca delegatiile de oameni de afaceri germani care au ajuns in Romania in ultima vreme considera mediul politic cam instabil.