Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a reafirmat ieri, cu ocazia instalarii noului ministru al Apararii, Teodor Melescanu, ca se impune stabilirea unui calendar al retragerii soldatilor romani din Irak, in acord cu aliatii Romaniei.
Taricean
Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a reafirmat ieri, cu ocazia instalarii noului ministru al Apararii, Teodor Melescanu, ca se impune stabilirea unui calendar al retragerii soldatilor romani din Irak, in acord cu aliatii Romaniei.
Tariceanu a aratat ca retragerea nu va fi una intempestiva: "Militarii romani care se afla in teatrele de operatii, si ma refer in special la cei aflati in Irak, isi vor continua operatiunile in care au fost implicati deja, conform calendarelor stabilite cu aliatii nostri. Vreau sa subliniez insa din nou ca nu avem in vedere o prelungire pe termen lung a acestor misiuni. Cred ca asa cum toate tarile europene, inclusiv Statele Unite, au luat in analiza un calendar al retragerii trupelor din Irak, acelasi lucru trebuie sa il faca si Romania. Evident, nu poate fi vorba de o retragere intempestiva si care sa nu fie pusa de acord cu aliatii nostri, pe baza unui calendar dinainte stabilit".
La randul sau, Teodor Melescanu, ministrul Apararii, a afirmat ca Romania isi va indeplini angajamentele luate, dar este necesara initierea consultarilor interne si pe plan extern pentru stabilirea unui calendar al retragerii.
"Romania isi va indeplini toate angajamentele in ceea ce priveste prezenta pe teatrele externe, asumate fata de NATO, ONU si UE. In Irak este o situatie specifica datorita participarii la o coalitie multinationala, dar voi angaja discutii in CSAT pentru asumarea unui calendar de retragere, bineinteles dupa discutii si cu partenerii", a aratat Teodor Melescanu. Acesta a subliniat ca detine si experienta diplomatica necesara si a afirmat ca trebuie sa existe si in Romania o dezbatere publica pe acest subiect. "O astfel de decizie nu trebuie sa fie apanajul unui grup de indivizi sau al unei singure persoane", a declarat ministrul Apararii. La ceremonia de investitura au fost prezenti majoritatea fostilor ministri ai Apararii, mai putin democratul Sorin Furnzaverde.
Melescanu in Irak
Teodor Melescanu, ministrul Apararii, a efectuat in a doua zi de Pasti o vizita fulger in Irak. Chiar daca nu era inca investit oficial in functia de ministru, Melescanu a vrut cu orice pret sa ajunga la militarii romani din Irak pentru a fi alaturi de ei in ziua de Pasti. Deoarece intrarea in teatru de operatii se face doar cu aprobari speciale din partea americanilor, Melescanu nu a putut ajunge in baza romaneasca din Irak decat a doua zi de Pasti, dupa ce generalii din conducerea Statului Major General au facut interventii pe langa responsabilii americani de la Tampa. (D.S.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.