Ca sa scape de plati, patronii cu datorii mari catre stat trec firmele pe numele unor batrini sau saraci, de la care statul nu are ce recupera.Seful Fiscului din Botosani se plinge canu e informat despre schimbarile de actionariat. Evazionistii botosaneni au gasit o solutie originala sa scape de datoriile la stat. Dupa ce acumuleaza debite importante catre buget, acestia isi vind societatile. Nu unor cetateni straini care apoi dispar, asa cum s-a intimplat de mai multe ori in trecut, ci unor persoane care nu pot fi trase la raspundere pentru faptele lor. Anchetat la spital

Actionarii sau detinatorii de parti sociale isi trec firmele pe numele unor muribunzi sau unor persoane cu handicap, iar cind inspectorii fiscali ajung la noii proprietari pentru a recupera datoriile, isi dau seama ca nu mai are rost sa intreprinda vreo masura impotriva lor. Unii au 70-80 de ani si sint bolnavi, altii sint saraci lipiti.

Un caz este cel al grupului de societati Confex. Firmele, care acumulasera datorii de circa 85 de milioane de lei, au fost vindute unei persoane cu handicap care locuia tocmai in judetul Vaslui. „Ne-am dus la Birlad, am vorbit cu politia. Omul era cu handicap, nici nu stia cum il cheama si este proprietar pe o firma cu nu stiu cite miliarde datorii. Sint cazuri concrete, nu vorbesc prostii", ne-a declarat Gheorghe Sorescu, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Botosani.

Celebru printre finantistii din nordul Moldovei este insa cazul unui batrin care a decedat de putin timp. Acesta locuia in Bucecea, comuna transformata in oras, si a reusit performanta ca in citeva luni sa devina actionar sau detinator de parti sociale la societati care aveau datorii cumulate la stat de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi. Viorel Surugiu era bolnav si ajunsese sa fie anchetat de politisti pe patul de spital. Dupa moartea sa, Fiscul nu se poate indrepta impotriva rudelor, intrucit acestea nu sint obligate sa faca succesiunea. Practic, creantele nu vor mai fi recuperate vreodata.

Trei cazuri, 50 de miliarde paguba

Finantistii botosaneni sint nemultumiti ca Oficiul Registrului Comertului nu ii anunta din timp de derularea tranzactiilor cu actiuni ale firmelor datoare. Ei sustin ca afla de acestea atunci cind nu mai pot interveni. „Instrainarea se face catre persoane care, fie ca sint cetateni straini, pe care nu reusim sa ii gasim, fie ca sint persoane care, in cel mai scurt timp, mor, si atunci nu putem decit sa mergem sa constatam decesul persoanei sau sa facem parastasul", a mai spus Gheorghe Sorescu.

Reprezentantii Oficiului Registrului Comertului sustin ca nu au obligatia legala de a informa DGFP de tranzactiile de societati. Ei ii anunta totusi pe acestia de vinzarea-cumpararea agentilor economici, insa oficialii Fiscului sustin ca o fac prea tirziu.

Metoda originala de a scapa de datorii provoaca probleme finantistilor. In martie, lor li s-au suspendat stimulentele financiare din cauza incasarilor mai mici. Sefii institutiei nu au intocmit deocamdata o situatie exacta a sumelor care trebuie recuperate de la persoane cu handicap sau muribunzi, dar, potrivit directorului Sorescu, „e suficient sa avem doua-trei cazuri dintr-astea si ne incarcam cu datorii de 50 de miliarde (de lei vechi - n.red.)".