Era cindva in avangarda proiectului de reforma in PSD. Acum abia daca se mai vorbeste despre liderii din Ardeal si din Banat care pareau cu doi ani in urma decisi sa dea o alta fata - mai moderna - social democratilor.

Ciudat destin public au avut politicienii social democrati denumiti de presa Grupul de la Cluj. Cindva - dupa ce indepartasera in mod spectaculos citeva dintre Ąpietrele de moara" din PSD - se parea ca, in sfirsit, social-democratia din Romania e in stare sa fructifice o sansa reala. Ioan Rus, Vasile Dincu, chiar si Ilie Sirbu erau atunci vocile cele mai ascultate din PSD, stirnind minia altor lideri de partid - cu trecut patat si cu viitor politic improbabil. Cei trei, dar mai ales primii doi vorbeau altfel despre ce inseamna cu adevarat social-democratie moderna si, pentru prima data, lasau impresia ca au si vointa politica necesara pentru a schimba decisiv macazul in PSD. La centru, presedintele Mircea Geoana interpreta cuminte partitura care ii era scrisa de la Cluj si, pentru ca executiile sale nu aveau acuratete, era vizibil ajutat sa mearga inainte. In ciuda poticnelilor, Grupul de la Cluj a lasat impresia ferma ca poate intretine cel mai puternic curent intern de reforma autentica in PSD.

La un moment dat insa, s-a intimplat ceva. Decembrie 2006 pare sa fie punctul de inflexiune. Acum patru luni, sa ne amintim, Mircea Geoana primea consecutiv al doilea mandat de presedinte al PSD, insa, si mai important, cu acelasi prilej, Ion Iliescu, personaj politic pe care Grupul de la Cluj l-a forfecat public de citeva ori, devenea presedinte de onoare al social democratilor. Ca prin farmec, imediat dupa decembrie 2006, au disparut si inclinatiile reformiste ale unora dintre social democrati, iar conul de umbra in care s-au plasat de bunavoie Ąclujenii" s-a intunecat si mai mult. La scurt timp, Marean Vanghelie a anuntat entuziast ca, daca cei de la Cluj nu sint in stare sa faca performanta acolo, va merge el insusi in Ardeal pentru a da lectii de eficienta politica si pentru a cistiga mult rivnita primarie de Cluj. Mai mult, despicarea Aliantei Dreptate si Adevar si investirea unui nou guvern care e la degetul mic al PSD s-au facut sub expertiza calita in multe batalii dubioase a lui Viorel Hrebenciuc si in contra Grupului de la Cluj (care nu a ascuns niciodata ca PD nu ii este neaparat dusman politic). Insusi Ioan Rus, intr-un interviu recent dat ziarului ĄZiua de Cluj", a schimbat discursul sau obisnuit si l-a atacat intr-o maniera dura pe amicul sau local, Emil Boc. PSD pare sa fi reintors cursul lucrurilor in favoarea sa: are liniste si, stind in cea mai confortabila pozitie cu putinta - in opozitie, adica -, are puterea. Noul statut al social democratilor e insa inselator. PSD nu creste si nu va mai creste cu acest tip de mesaj. 2000-2004 nu se va mai repeta, in toate datele sale teribile. Desi pare sa fi abandonat proiectul de reforma, sansa reala a PSD se gaseste tot in nucleul agendei Grupului de la Cluj.