Incalcand dreptul la proprietate, "liberalii" lui Stolojan se opun din rasputeri restituirii unui imobil furat de vechiul regim. Este vorba despre o cladire din sectorul 1 in care, fapt nemaiintalnit, isi desfasoara activitatea filiala Sector 3 a
Incalcand dreptul la proprietate, "liberalii" lui Stolojan se opun din rasputeri restituirii unui imobil furat de vechiul regim. Este vorba despre o cladire din sectorul 1 in care, fapt nemaiintalnit, isi desfasoara activitatea filiala Sector 3 a Partidului Liberal Democrat. Avocatul Mircea Andrei, presedintele filialei, este marul otravit din sanul PLD.
PLD Bucuresti si PLD Sector 3 isi desfasoara activitatea in momentul de fata intr-o casa Sectorul 1, situata pe strada Scoala Floreasca nr. 4. Imobilul a fost furat de regimul comunist, iar adevaratii proprietari sunt impiedicati, de ani buni, sa reintre in posesia acestuia. Unul dintre cei care a facut tot ceea ce i-a stat in putinta pentru ca aceasta casa, folosita azi pe post de sediu de partidul lui Theodor Stolojan, sa nu fie restituita este chiar liderul PLD Sector 3, avocatul Mircea Andrei.
Confiscata in 1976
Cladirea din Floreasca a fost confiscata de regimul comunist de la Emilia Mariuca Radu, la mijlocul anilor '70. "In data de 2 aprilie 1972 am plecat in mod legal la mama mea, care se afla in Statele Unite. La scurt timp, in 1973, in timp ce eram in Germania, tatal meu, Rotaru Ion, a decedat. M-am prezentat la consulatul Republicii Socialiste Romania din Koln, RFG. In baza actului de deces al tatalui meu am facut demersurile necesare pentru obtinerea certificatului de mostenitor. Statul roman, prin Consiliul Popular al Municipiului Bucuresti a emis decizia nr. 63 din 17 ianuarie 1976 prin care a preluat in proprietate imobilul. Decizia de expropiere a fost emisa in baza Decretului-lege nr. 223/1974, fara a mi se plati despagubiri", sustine Mariuca Radu.
Nici o cerere solutionata
Dupa 1990, femeia a incercat sa reintre in posesia imobilului furat de comunisti. Eforturile facute in acest sens nu au avut insa rezultate. Urmasii comunistilor care i-au confiscat casa au renationalizat practic imobilul, dupa 1990, de mai multe ori. "Incepand cu anul 1990 am depus numeroase eforturi in speranta ca imi va fi retrocedat un bun care imi apartine de drept. Astfel, in data de 24 noiembrie 1990 am trimis doua scrisori, una primului-ministru al Romaniei si alta ministrului de Externe, prin care am aratat situatia exacta a imobilului si am solicitat sa fiu pusa in proprietate cu privire la acesta. Pe 8 martie 1991 am primit din partea MLPAT - Departamentul pentru urbanism si amenajarea teritoriului, adresa nr. 2237, prin care eram instiintata ca nu se poate da curs favorabil cererii mele adresate Primului-ministru si ca este in curs de promovare un act normativ prin care va fi reglementata situatia imobilelor confiscate sau expropiate de fostul regim comunist", ne-a precizat Mariuca Radu.
Neprimind nici un raspuns favorabil din partea autoritatilor, femeia a deschis o actiune la Judecatoria Sectorului 1, in 1994, deci inaintea aparitiei celebrei Legi 112/1995, prin care solicita constatarea nulitatii absolute a deciziei 63/1976, prin care regimul comunist ii confiscase casa. Solutionarea acestei cereri a durat pana in 1997. Atunci, Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a III-a Civila, a constatat ca nu mai este de competenta instantelor de judecata analizarea unor astfel de solicitari, intrucat a intrat in vigoare Legea 112/1995, iar competenta revine acum organelor administrative. Interesant este ca la aparitia Legii nr. 112/1995, Mariuca Radu a depus o cerere de retrocedare, inregistrata sub nr. 2975 din 28 iulie 1995, dar si aceasta a ramas fara rezultat.
"O decizie justa" pentru partidul lui Stolojan
Dupa ce a pus mana pe cladire, Letitia Popescu i-a inchiriat-o, pe bani buni, lui Mircea Andrei, actualul sef al Partidului Liberal Democrat filiala Sector 3. Acesta a devenit ulterior avocatul Letitiei Popescu in procesele pe care Mariuca Radu i le-a intentat. ZIUA l-a contactat pe Mircea Andrei pentru a afla punctul de vedere al sefului PLD referitor la acest caz. Stupefactie, avocatul liberal democrat ne-a declarat ca decizia autoritatilor comuniste prin care Mariucai Radu i-a fost confiscat imobilul este justa, deoarece aceasta ar fi renuntat la cetatenia romana. Pe de alta parte, Mircea Andrei a mai precizat ca a fost aparatorul Letitiei Cosma Popescu in procesele contra proprietarei de drept a imobilului din str. Scoala Floreasca nr. 4. Acesta a refuzat insa sa spuna care este chiria pe care o plateste partidul lui Theodor Stolojan pentru folosirea imobilului din Floreasca. Conform unei informatii de ultima ora, avocatul Mircea Andrei ar fi marul otravit din sanul PLD.
Dosarul a ajuns la instantele europene
In cele din urma, casa a ajuns in proprietatea unei anume Letitia Popescu Cosma, fosta colega de scoala cu Mariuca Radu si fiica unui fost primar comunist al Bucurestilor.
"Pe data de 12 martie 1997 am notificat personal parata Popescu Cosma Letitia sa nu cumpere imobilul in litigiu, notificare inregistrata sub nr. 3474. Desi exista o cerere de retrocedare adresata in conformitate cu Legea 112/1995, desi cunosteau toate demersurile mele de a redobandi imobilul din strada Scoala Floreasca nr. 4, pe data de 10 octombrie 1997 se incheie contractul de vanzare-cumparare nr 4803/30339/10 octombrie 1997, intre Primaria Municipiului Bucuresti, prin mandatar SC Herastrau Nord SA, si Popescu Cosma Letitia, prin care acesteia din urma ii este vandut apartamentul meu. Consider ca respectivul contract a fost incheiat fara sa existe buna credinta din partea celor doua parti. Atat vanzatorul, Primaria municipiului Bucuresti, cat si cumparatorul, Letitia Cosma Popescu, cunosteau faptul ca eu incercam, pe toate caile legale, recunoasterea dreptului meu de proprietate", sustine mostenitoarea.
In continuarea eforturilor sale de a-si recupera proprietatea, Mariuca Radu, o data cu aparitia Legii 10/2001, notifica iarasi Primaria Bucuresti, unde s-a format dosarul nr. 7783 din 7 iunie 2001. Nici pana in acest moment insa nu a primit vreun raspuns. Nici primarul de atunci Traian Basescu, nici actualul edil al Capitalei Adriean Videanu nu s-au sinchisit sa analizeze acest caz. In prezent, fosta proprietara a deschis mai multe procese, inclusiv la instantele europene.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.