Cum-necum, cele doua formatiuni desprinse din FSN au ajuns sa aiba o soarta comuna: opozitia. Ca si cind cordonul ombilical al Frontului le-ar fi legat din nou. Cu toate astea, PD si PSD ramin mai departe cei mai mari dusmani politici.

Pentru prima oara de la desprinderea din trunchiul comun, PD si PSD au ajuns sa fie de aceeasi parte a baricadei. Pina acum au alternat la putere si isi trageau suturi reciproc, din pozitia de partid aflat la guvernare. Fiecare a incercat sa se desprinda tot mai mult de trecutul comun. In esenta, ele ramin doua formatiuni care isi cauta inca identitatea doctrinara, una alegind stinga moderna, cealalta migrind spre centru. Cum singele apa nu se face, cele doua partide au puncte comune atit in programele de guvernare fluturate electoratului, cit si in comportamentul fata de alte formatiuni de pe scena politica. Si PD, si PSD viseaza la o guvernare monocolora, la o recunoastere populara totala si au aceeasi atitudine categorica fata de dusmanii politici. Se folosesc cu abilitate de orice partid care le poate servi interesului, cu aceeasi lejeritate cu care se lasa folosite si se dezic apoi de el. Altfel spus, ambele formatiuni stapinesc in aceeasi masura arta jocului politic. Ipostaza cea noua le va obliga sa discute pentru prima oara institutionalizat. Chiar daca viata le-a adus din nou impreuna, fiecare isi gindeste altfel perioada de opozitie.

PSD este momentan in pozitia invingatorului. A reusit sa indeparteze PD de la guvernare, profitind de momentul prielnic al blocajului din interiorul Aliantei D.A. Mai exact, a reusit ceea ce si-a propus de mult, anume sa desfiinteze Alianta. Culmea e ca a obligat PD-ul sa fie el cel care scoate certificatul constatator. Pina aici toate au mers oarecum lejer. PSD si-a facut treaba de partid de opozitie. De acum incolo, ii va fi mai greu, pentru ca trebuie sa-si apere libertatea. El nu isi poate permite sa fie asociat cu guvernarea, asa ca va ramine si va face jocurile din umbra. Va santaja Puterea, o va critica, dar o va si sprijini, acolo unde e cazul. Probabil ca la final va da impreuna cu PD lovitura de gratie acestui Guvern. Deocamdata, PSD va fi un simplu spectator la felul in care PD este obligat sa sustina in continuare Guvernul.

Partidul Democrat are cea mai ingrata pozitie. Cineva remarca, pe buna dreptate, ca se va plasa in plin paradox existential. Va fi in opozitie si totusi va trebui sa voteze multe acte normative. E vorba despre acele ordonante date de ministrii PD, de care nu se va putea dezice. Startul parlamentar va fi unul dificil. PNL va trimite in Parlament ordonantele democratilor, iar acestia vor fi practic obligati sa ridice mina pentru ele, pentru ca vor fi semnate de Blaga, Berceanu, Barbu, Macovei. Chiar in momentele cind toata lumea se va uita spre ei sa vada cum fac opozitie noului Cabinet, vor fi obligati sa sustina prin vot actele normative trimise de acesta. In planul imaginii, PD va avea mult mai mult de pierdut decit PSD, in viitorul imediat. Distractia o sa inceapa peste vreo luna, doua, cind in Parlament vor veni primele acte normative sub semnatura actualilor ministri. Atunci intra pe rol PSD, cu care se va negocia fiecare act in parte. Abia in acel moment PD va fi total descarcat de gestiune.

Daca in plan parlamentar situatia este deocamdata diferentiata pe cele doua partide, in privinta strategiei de teren, lucrurile sint mai putin nuantate. Si PD, si PSD planuiesc sa ia tara la pas, in cautare de electorat. Echipele isi vor duce batalia in teritoriu, acolo unde fiecare vot cistigat reprezinta o mare victorie. Probabil ca in scurt timp vom avea o reconfigurare a zonelor de conflict politic, greutatea deplasindu-se spre concurenta dintre descendentii FSN. Pentru PNL ar putea fi o solutie buna de supravietuire, dar in nici un caz de crestere in sondaje, pentru ca periodic va fi ori tinta PD, ori a PSD.

Oricum, ca experiment politic va fi interesant de urmarit cum vor reusi PD si PSD sa-si gaseasca o identitate proprie in actiunile de partid de opozitie, astfel incit sa nu isi piarda bruma de identitate doctrinara cistigata in decursul celor trei cincinale cit a trecut de cind au pornit-o pe cai diferite.