Pentru prima oara, Dan Voiculescu (foto) recunoaste ca exista tabere adverse in PC.

Dan Voiculescu a dat ieri, intr-o conferinta de presa, cartile pe fata si a recunoscut ca exista mari framintari in partid. Liderul PC a trecut direct la amenintari: „Voi propune Biroului Politic excluderea din partid a celor care vor sa destabilizeze partidul". Voiculescu nu a pronuntat nici un nume, dar spune ca ii stie foarte bine pe disidenti. „Din pacate, i-am identificat si probabil ca, in doua-trei saptamini, vor parasi partidul. Nu acceptam astfel de oameni in PC", a declarat Dan Voiculescu. „Am vazut in presa fel de fel de actiuni ale unora si ale altora care incearca o destabilizare a PC. Le transmit sa nu se mai oboseasca, pentru ca PC nu poate fi destabilizat", a mai spus seful conservatorilor.

Cine sint rebelii?

Evident, nimeni nu-si asuma raspunderea sa declare deschis ca doreste o schimbare in partid. Mircea Chelaru a infirmat categoric faptul ca ar fi pucist. „Nu este nimic adevarat din ce s-a scris despre mine. A avea un alt punct de vedere decit cel al liderului nu inseamna disidenta. Eu, tot ce am avut de spus, am spus in cadrul Biroului Politic. Nu am fost de acord ca dl Voiculescu sa accepte functia de vicepremier, nu am fost de acord sa fie seful comisiei care a verificat constitutionalitatea faptelor lui Traian Basescu, nu sint de acord cu orientarea partidului spre un electorat de nisa. Dar in nici un caz nu se pune problema preluarii sefiei, mai ales ca nu sint pregatit pentru asa ceva si nici nu am puterea financiara necesara", ne-a declarat Chelaru.

Mai multi parlamentari, contactati de „Cotidianul", au negat, la rindul lor, ca ar avea intentii anti-Voiculescu si au aruncat pisica in curtea „PSD-istilor neparlamentari veniti in partid". Principalul „suspect", Codrin Stefanescu, a pozat in aparator al lui Voiculescu. „In partid au fost divergente, dar in momentul in care i-a fost atacata familia, toata lumea este strinsa arici in jurul dlui Voiculescu", ne-a spus Stefanescu. Codrut Seres, desi este vazut ca un posibil succesor al lui Voiculescu in fruntea PC, nu pare deloc interesat sa declanseze asaltul final.

O prima plecare din partid

Ieri, deputatul Liviu Almasan a anuntat oficial ca pleaca din PC si se alatura grupului parlamentar PNL. Almasan ne-a precizat ca „nu sint pucist, dar nu am mai fost de acord cu deciziile conducerii, in principal cu cea a suspendarii sefului statului, o actiune fara orizont".

Prima rebeliune In noaptea de 23 spre 24 iunie 2006, in jurul orei 4.00, mai multi lideri ai PC, in frunte cu Codrut Seres, au avut o intilnire secreta si au hotarit sa se opuna deciziei lui Voiculescu de iesire de la guvernare. Urmarea: acesta a fost obligat sa accepte un moratoriu de sase luni. Venirea in partid a lui Dan Ioan Popescu a generat mari tensiuni. Ultimul conflict major s-a inregistrat cu ocazia deciziei de a propune suspendarea lui Traian Basescu, cind, conform surselor noastre, mai mult de jumatate din conducere s-a opus, dar Voiculescu a reusit sa influenteze votul.