Curele de slabire nu au nici un efect asupra majoritatii oamenilor si sunt chiar riscante pentru sanatate, este concluzia celui mai mare studiu efectuat pana acum asupra acestui subiect, potrivit unui articol publicat in revista American Psychologist
Curele de slabire nu au nici un efect asupra majoritatii oamenilor si sunt chiar riscante pentru sanatate, este concluzia celui mai mare studiu efectuat pana acum asupra acestui subiect, potrivit unui articol publicat in revista American Psychologist, informeaza thisislondon.co.uk.
Mai mult de doua treimi din persoanele care tin cure de slabire se ingrasa la loc dupa terminarea dietei, pe parcursul a cinci ani, fenomen care contribuie la cresterea riscurilor de aparitie a diabetului sau de producere a unui infarct sau accident cerebral.
Majoritatea persoanelor ajung sa acumuleze mai multe kilograme decat au avut la inceputul curei de slabire, afirma un studiului realizat de cercetatorii de la Universitatea din California, care s-a bazat pe alte 30 de analize anterioare la care au participat mii de persoane care au urmat diete de slabire.
Fenomenul de ingrasare dupa o cura de slabire, numit "efect yo-yo", este responsabil de aparitia a numeroase probleme de sanatate. Slabirea si ingrasarea repetata pot dubla riscul de deces din cauza unei maladii cardiace, inclusiv a unui infarct si riscul de moarte prematura in general. Efectul yo-yo afecteaza sistemul imunitar si face organismul mai vulnerabil la infectii.
Acest studiu nu a analizat o singura cura de slabire, ci cele mai populare curele de slabire din ultimii ani, precum cea in care sunt permise cantitati reduse de carbohidrati, Atkins, in care se consuma multe proteine, si GI, bogata in carbohidrati proveniti din cereale integrale cu absorbtie lenta. Profesorul in psihologie Traci Mann, autor al studiului, a spus: "Initial pierzi 5 - 10% din greutatea initiala, indiferent de dieta. Dupa aceasta perioada greutatea este recastigata de majoritatea oamenilor".
"Concluzionam ca cel mai bine ar fi ca oamenii sa nu urmeze deloc o cura de slabire. Greutatea lor ar fi aceeasi, in principiu, iar corpul nu ar suferi din cauza slabirilor si ingrasarilor repetate", a indicat Mann. Psihologul a mai spus ca cei care doresc sa slabeasca ar trebui sa opteze pentru o dieta alimentara echilibrata si pentru exercitii fizice efectuate regulat. (D.M.V)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.