Lumea peste 30 de ani ar putea asista la o renastere a marxismului, la o transformare a Iranului intr-o democratie plina de vitalitate, la o emergenta a Chinei ca putere economica si militara, dar si la o crestere a tensiunilor intre Beijing si lu
Lumea peste 30 de ani ar putea asista la o renastere a marxismului, la o transformare a Iranului intr-o democratie plina de vitalitate, la o emergenta a Chinei ca putere economica si militara, dar si la o crestere a tensiunilor intre Beijing si lumea musulmana.
De asemenea, nivelul terorismului va fi la fel de ridicat ca in prezent, dar cu atentate tot mai spectaculoase, vor fi implantate cip-uri in creierele umane si vom asista la utilizarea de arme teribile cum ar fi bombele cu neutroni si folosirea pe scara larga a masinariilor nepilotate de mana omului, relateaza El Pais, citat de Rompres.
Acestea sunt unele din scenariile posibile elaborate de Centrul de Dezvoltare, Concepte si Doctrina a Ministerului Apararii al Marii Britanii. Este al treilea raport prospectiv pe o durata de 30 de ani elaborat de centrul mai sus mentionat din 2001 incoace. Desi este un raport oficial, nu reprezinta pozitia Guvernului britanic, fiind un document de analiza pentru a pregati luarea de decizii, mai ales in domeniul apararii.
Raportul estimeaza ca vor continua schimbarile provocate de globalizarea economica. SUA vor ramane in continuare puterea economica si militara preeminenta si garanta a sistemului de reguli internationale, dar va exista "o posibila dezechilibrare a tranzitiei a lumii unipolare spre o lume progresiv multipolara".
China, si in mai mica masura India, vor fi parte a acestui sistem cu poli multipli. Economia chineza o va depasi pe cea japoneza spre anul 2020 si va avea o pondere mai mare decat cea a SUA in 2040.
Se anunta, de asemenea, vremuri de "extremism politic", s-ar putea chiar o reintoarcere a marxismului ca urmare a cresterii vulnerabilitatii claselor mijlocii in lumea globalizata si a accentuarii decalajului dintre cei foarte bogati si cei foarte saraci.
Raportul releva, de asemenea, ca dezvoltarea tehnologiilor informatiei care vor permite statelor, grupurilor teroriste sau bandelor criminale sa mobilizeze instantaneu multimile, va presupune o adevarata provocare pentru fortele de securitate.
Vom fi toti oraseni
In 2035 s-ar putea implanta cip-uri conectate direct la creier, dezvoltandu-se o telepatie sintetica, ceea ce ar avea "evidente repercusiuni militare si asupra securitatii", pe langa implicatiile etice si legale. Noile tehnologii vor revolutiona si ieftini piata armelor. Dezvoltarea armelor cu neutroni care pot ucide toate fiintele umane fara a distruge infrastructurile pot simplifica epurarile etnice. Se vor mentine tensiunile intre lumea Islamica si Occident si ar putea creste tensiunile intre islam si China. Iranul, in schimb, s-ar putea transforma gradual "intr-o democratie plina de vitalitate" pe masura ce populatia sa tanara va dori sa se incorporeze in globalitate si diversitate.
Potrivit autorilor raportului, armele cu puls electromagnetic ar putea fi operationale incepand din 2035, cu capacitate de a distruge toate sistemele de comunicatii dintr-o arie selectionata, sau centru de afaceri. Pentru 2010, peste 50 la suta din populatia mondiala va trai in orase in loc de centrele rurale. Populatia mondiala va creste pana la 8,5 miliarde de persoane pentru 2035, din care 98 la suta vor trai in tarile mai putin dezvoltate.
Populatia tarilor din Orientul Mijlociu va creste cu 132 la suta, iar in Africa sub-sahariana cu 81 la suta in aceasta perioada, in timp ce in Europa va scadea din cauza diminuarii fertilitatii, se arata in documentul elaborat de Centrul de Dezvoltare, Concepte si Doctrina a Ministerului Apararii al Marii Britanii. Raportul prognozeaza ca se vor mentine actele de extrema violenta, sprijinite de elementele din interiorul tarilor islamice si cu exploatarea mass-media pentru a multiplica efectul. In ce priveste schimbarile climatice, documentul arata ca incalzirea planetei va continua intr-un ritm fara precedent in secolul al XXI-lea.
Toate aceste probabilitati se pot spulbera daca au loc fenomene imprevizibile precum vulcanul care a distrus civilizatia minoica in anul 1450 i.Hr., ciuma care a afectat Europa in secolul al XIV-lea ori atentatele de la 11 septembrie din 2001. Acest al treilea raport privind tendintele strategice pentru perioada 2007-2036 are in vedere cinci tendinte: resurse, schimbare sociala, evolutie politica, progres stiintific si tehnologic, implicatii militare. (D.M.V)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.