Comisie pe al carei generic dl Cristian Vasile apare atat in calitate de membru, cat si de expert. Ne asteptam la o explicatie. Am dat banii degeaba, cateva numere la rand, pe revista "22". Cu atat mai mult cu cat dl. Cristian Vasile este un om de st
Comisie pe al carei generic dl Cristian Vasile apare atat in calitate de membru, cat si de expert. Ne asteptam la o explicatie. Am dat banii degeaba, cateva numere la rand, pe revista "22". Cu atat mai mult cu cat dl. Cristian Vasile este un om de stiinta categoric si intransigent, gata oricand sa ofere lectii de morala.
Voi reproduce un alt pasaj transferat pe muteste din cartea dlui Cristian Vasile, cu minime diortosiri, in nefericitul capitol mai sus-pomenit. Deschidem, asadar, mentionata lucrare a dlui Vasile la p. 239 si citam: "Aparenta solicitudine a patriarhului Justinian fata de cererile de eliberare, tot mai numeroase, venite din partea preotilor ortodocsi arestati a produs iritare la nivelul organelor de securitate. Prin ordinul telegrafic nr. 1361 din 12 decembrie 1948, patriarhul Justinian Marina solicita tuturor eparhiilor ortodoxe tabele cu clericii detinuti. Odata intocmita, aceasta evidenta a fost inaintata de Patriarhia Romana, printr-o telegrama, Ministerului Cultelor, cu rugamintea de a se dispune noi cercetari privind justetea masurilor de arestare. La randul sau, Ministerul Cultelor a trimis aceste date, adunate intr-un dosar compus din 13 anexe, cuprinzand adresele episcopiilor ortodoxe, Directiei Generale a Securitatii. La putin timp, un document al Securitatii. La putin timp, un document al Securitatii consemna ca "aceasta Directiune Generala (DGSP) a fost sesizata in ultimele 10 zile de comentariile care se faceau pe tot cuprinsul tarii in legatura cu telegrama IPSS Justinian, care era interpretata ca o victorie politica a Bisericii Ortodoxe, care primea astfel dreptul de a se amesteca in bunul mers al treburilor statului."
Regasim pasajul, fara mentionarea cartii dlui Cristian Vasile, la pagina 459 a Raportului "Comisiei Tismaneanu": "Aparenta solicitudine a patriarhului Justinian in fata cererilor de eliberare, tot mai numeroase, venite din partea preotilor ortodocsi arestati a produs iritare la nivelul organelor de securitate. La 12 decembrie 1948, patriarhul Justinian Marina solicita tuturor eparhiilor ortodoxe tabele cu clericii detinuti si, odata intocmita, aceasta evidenta a fost inaintata de Patriarhia Romana, printr-o telegrama, Ministerului Cultelor, cu rugamintea de a se dispune cercetari privind justetea masurilor de arestare. La randul sau, Ministerul Cultelor a trimis aceste date, adunate intr-un dosar compus din 13 anexe, cuprinzand aderesele episcopiilor ortodoxe, Directiei Generale a Securitatii. La putin timp, un document al Securitatii consemna ca "aceasta Directiune Generala (DGSP) a fost sesizata in ultimele 10 zile de comentarii care se faceau pe tot cuprinsul tarii in legatura cu telegrama IPSS Justinian, care era interpretata ca o victorie politica a Bisericii Ortodoxe, care primea astfel dreptul de a se amesteca in bunul mers al treburilor statului"."
In articolul din revista "22", dl. Cristian Vasile isi exprima nadejdea ca "Poate peste cativa ani o generatie mai tanara de istorici ai Bisericii, scolita in Occident...", etc. etc. Pentru procedeele "stiintifice" ale dlui Cristian Vasile e mai potrivita Prahova decat Harvard sau Oxford.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.