Apa imbuteliata poate contine bacterii sau otravuri in aceeasi masura ca apa de la robinet, sustin nutritionistii americani.Unele sortimente de apa imbuteliata sintpreluate direct din reteaua de apa potabila. Apa imbuteliata nu e intotdeauna mai curata sau mai sanatoasa decit apa de la robinet, in conditiile in care 25% din apa imbuteliata reprezinta, de fapt, apa de la robinet ambalata in sticle, conform unui nutritionist american, citat de Reuters. Apa de la robinet poate fi filtrata, pentru a-i asigura puritatea, o varianta mult mai ieftina decit consumul apei imbuteliate, a recomandat nutritionistul Cynthia Sass, in cadrul unui congres de sanatate si fitness din Dallas. „Apa imbuteliata nu are toate proprietatile nutritive pe care i le atribuie oamenii, cum ar fi puritatea", a precizat Sass. „Consumatorii de apa imbuteliata ar trebui sa incerce sa filtreze apa de la robinet, astfel economisind si bani", a mai spus aceasta.

Pericol pentru persoanele sensibile

De asemenea, un test realizat in Statele Unite pe un esantion de 103 branduri de apa imbuteliata a aratat ca, in 22% din cazuri, apa imbuteliata contine substante chimice fabricate de om, bacterii si arsenic. Mai mult, apa imbuteliata nu e ferita de contaminare.

Nutritionistul Cynthia Sass recomanda consumul de apa imbuteliata sau de apa filtrata mai ales persoanelor extrem de sensibile. De exemplu, daca adultii sanatosi tolereaza usor cantitati extrem de mici de impuritati din apa, bolnavii de cancer care urmeaza tratament, cei infectati cu HIV, persoanele in perioada de convalescenta, copiii sau batrinii sint mai vulnerabili.

„Americanii n-au dreptate"

Producatorii romani de apa minerala isi apara insa industria spunind ca respecta norme stricte. Peter Elek, presedintele Societatii Nationale a Apelor Minerale (SNAM), ne-a declarat ca „biblia" dupa care se ghideaza imbuteliatorii de ape minerale este HG nr. 1020/ 2005. „Aceasta hotarire de guvern reglementeaza, dupa directive europene, toate standardele pe care trebuie sa le indeplineasca apele minerale. Principala calitate trebuie sa fie puritatea naturala a apei subterane, nesupusa nici unui tratament, asa cum este apa de la robinet", a comentat Elek. Presedintele SNAM, care detine cam 90% din licentele de exploatare a surselor de apa minerala din Romania, a adaugat ca are datoria sa verifice periodic respectarea acestor standarde ale calitatii apei minerale: „Se fac analize zilnice, lunare, trimestriale - (chimice, microbiologice - n. red.). Peter Elek a facut si ierarhia celor trei tipuri de ape consumate de romani: apa potabila, apa de izvor si apa minerala si a incheiat ca „viitorul este al apei minerale, in ciuda tuturor studiilor facute de americani care spun contrariul".

Apa Nova lauda robinetul

Referitor la filtrarea sau nu a apei de la robinet, pentru a i se asigura puritatea, Monica Rautu, responsabilul de comunicare al societatii franceze Apa Nova, a oferit un raspuns numai in legatura cu situatia din Bucuresti: „Nu se recomanda filtrarea suplimentara a apei potabile si nu se poate face o comparatie intre apa minerala si cea potabila, pentru ca apele minerale sint mai bogate in saruri", a declarat Rautu. In plus, responsabilul societatii a adaugat ca apa produsa si distribuita de Apa Nova respecta conditiile de calitate prevazute de normativele in vigoare si este echilibrata din punctul de vedere al continutului de saruri minerale, fiind indicata pentru consumul frecvent.

Sticle toxice Conform unui studiu de anul trecut al cercetatorilor de la Universitatea din Heidelberg, apa imbuteliata in sticle de plastic de tip PET poate fi daunatoare sanatatii, deoarece, in procesul de fabricatie, este utilizata o cantitate mare de antimoniu. Si sticlele din polipropilena (PP) contin antimoniu, insa in cantitate mult mai mica.

Romania trebuie sa investeasca opt miliarde de euro in apa Serviciile de alimentare cu apa potabila si de canalizare si de epurare a apelor uzate necesita investitii de 8,6 miliarde de euro pentru ca Romania sa se conformeze acquis-ului comunitar.

Romania trebuie sa investeasca, in perioada 2007-2013, 4,8 miliarde de euro pentru alimentarea cu apa potabila si 3,8 miliarde de euro pentru canalizarea si epurarea apei, ceea ce reprezinta cel mai mare necesar investitional in noile state membre UE, potrivit Planului Operational Sectorial de Mediu.

Potrivit datelor statistice continute in Planul Operational Sectorial (POS) de Mediu, dintre noile state membre, Romania este tara cu cel mai mare necesar investitional in acest domeniu. Polonia a avut nevoie de investitii de 8,3 miliarde de euro in acest sector, Ungaria, de 5,8 miliarde de euro. Chiar si bulgarii stau mai bine la acest capitol, pentru a atinge standardele europene in materie de apa si canalizare tara vecina avind nevoie de investitii care se ridica la 5,6 miliarde de euro, cu trei miliarde de euro mai putin decit Romania.

In ce priveste tara noastra, statisticile arata ca 65% din totalul populatiei beneficiaza de apa potabila distribuita prin sistem public. La nivelul populatiei urbane, 90% dintre locuitorii oraselor sint racordati la sistemul de alimentare cu apa potabila, in timp ce numai o treime din populatia rurala beneficiaza de acest serviciu.

Statii neperformante

In acest moment, in Romania exista 1.398 de statii de tratare, dintre care 797 produc apa potabila pentru comunitati de pina la cinci mii de persoane. Un sfert dintre acestea insa distribuie apa care nu este conforma cu valorile-limita pentru parametrii bacteriologici, turbiditate, amoniac, nitriti, fier.

In ceea ce priveste serviciile de colectare si de epurare a apelor uzate, din totalul populatiei Romaniei, de aproximativ 21,7 milioane de locuitori, doar jumatate au acces la acestea, iar majoritatea lor locuiesc in mediul urban. Astfel, 90% din cele 11,5 milioane de locuitori racordati la sistemul de canalizare traiesc in comunitati de peste zece mii de locuitori si numai zece procente (1,15 milioane de locuitori) provin din localitati care au sub zece mii de locuitori.

Pentru localitatile cu mai mult de zece mii de locuitori, gradul de racordare la sistemul de canalizare variaza pe regiuni. Astfel, in judetul Ilfov au acces la sistemul de canalizare 43% dintre locuitori, in timp ce in judetul Sibiu cota depaseste 90%. In ceea ce priveste racordarea la statii de epurare, cea mai mica cota se inregistreaza in judetul Braila - 2%, iar cea mai mare in judetul Sibiu - 89%.

In privinta comunitatilor cu mai putin de zece mii de locuitori, gradul de racordare la sistemele de canalizare si de epurare a apelor uzate este mult mai mic. Astfel, doar putin peste opt la suta beneficiaza de canalizare si doar cinci procente de statii de epurare a apei.

In acest moment, numai o treime din apele uzate sint epurate corespunzator. Din restul de 66% sint insuficient epurate 34%, iar alte 32% reprezinta ape uzate neepurate.

Bani de la Uniunea Europeana Potrivit POS Mediu, obiectivele stabilite in acest sens presupun ca ponderea populatiei care beneficiaza de serviciile de alimentare cu apa potabila si de canalizare si de epurare a apelor uzate sa creasca cu 18 procente in urmatorii sase ani, de la 52%, cit este in prezent, la 70%, in 2013. Pentru atingerea acestui obiectiv, Romania va putea accesa fonduri europene in valoare de 2,7 miliarde de euro, la care se adauga cofinantarea nationala de aproximativ 490 de milioane de euro. Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a precizat ca o parte dintre proiecte vor putea fi implementate incepind cu luna iunie a acestui an, imediat dupa aprobarea POS Mediu de catre Comisia Europeana.