„Rasismul este asemenea unui incendiu: daca izbucneste, toti plimbam galeata si trebuie sa cautam sa-l prevenim si sa-l stopam inainte de a se extinde, mai ales ca in urma unui incendiu nu ramine, de obicei, nimic." Asa a inceput ieri discursul pe care fostul atlet american si jucator profesionist de fotbal american John Carlos l-a tinut la Sibiu.

La dezbatere au fost prezenti si Brian Evans si Darnell Clavon, doi jucatori de baschet de culoare de la echipa CSU Atlassib Sibiu. „Mi se intimpla foarte des sa fiu jignit, mai ales cind vorbesc cu o fata. La Ploiesti am fost numit «cioara» chiar si dupa ce am cistigat meciul. Am fost numit maimuta neagra si mi s-a spus de multe ori sa ma intorc in Africa", a povestit Darnell Clavon.

John Carlos a ramas in istoria sportului pentru gestul sau de la Jocurile Olimpice din Mexic din 1968, unde, alaturi de americanul Tommie Smith, a ridicat pumnul in manusa neagra la ceremonia de premiere la care s-a clasat al treilea pe podium, protestind la adresa rasismului. Ambii atleti americani au purtat atunci pe podium sosete negre, fara ghete, simbolizind saracia afroamericanilor din Statele Unite. (O.T.)