Pestii scumpi din baltile britanice ajung ilegal in burtile imigrantilor romani insulari, dar si pe farfuriile altor est-europeni, arata „Times".

Pe linga apele tinutului Kent, prin docurile Londrei si mlastinile Angliei de Est umbla zvonul cum ca est-europenii fac ravagii in rindul crapilor. Majoritatea prin braconaj. Mai rau decit atit, satenii din Wye povestesc pentru „Times" ca au vazut cu ochii lor cum imigranti romani, polonezi sau letoni folosesc chiar fileuri de tenis pentru a scoate pestele din apa.

Inarmati cu rulmenti

Braconierii straini apar o data cu noaptea, isi intind navoadele si dispar inainte de a se crapa de ziua, descrie Chris Logsdon, administratorul apelor din regiunea centrala a Kentului, decimarea populatiilor subacvatice din zona. In lacurile tinutului Kent, imbelsugate cu crapi si pastravi, un pescar trebuie sa plateasca aproape 600 de euro anual pentru a-si lansa unditele, cotizatie pe care est-europenii o evita. „Un crap de 14 kilograme ma costa peste 4.000 de euro, iar braconierii pot pleca cu cinci bucati intr-o singura noapte", se plinge Logsdon, care duminica a tinut piept unui grup de braconieri lituanieni. „Avem de-a face cu polonezi, letoni si romani ce practica braconajul", exemplifica britanicul, care mai este si amenintat fizic din cind in cind. Odata, incercind sa recupereze citiva pastravi, Logsdon a luat-o la fuga dupa braconieri. „Aruncau dupa mine cu bile de rulment in timp ce ii urmaream. Acesti oameni locuiesc in rulote, pe fermele locale. Nu cistiga practic nici un ban si li se pare normal sa fure mincarea de la noi", povesteste acesta. „Roaga un britanic sa manince crap si vei vedea ca nu va face asta. In schimb, est-europenii au o adevarata cultura in a minca peste de apa curgatoare", intareste Logsdon. In jur de o suta de muncitori imigranti ocupa un parc de rulote din zona, arata „Times", numarul esticilor dublindu-se insa pe timp de vara.