Romania si Bulgaria sufera, dupa aderare, de aceleasi „vechi boli": coruptia si imbogatirea elitelor politice, care ramin dependente de oligarhia economica, da verdictul cotidianul austriac „Der Standart".

„Der Standart" face o analiza din care reiese o disproportie descurajanta: ritmul reformelor din Romania si Bulgaria este mai lent decit ritmul in care elitele politice si de afaceri acumuleaza averi. Romania si Bulgaria, care pina recent s-au grabit sa ajunga in UE, acum par sa ramina in urma. Daca inainte de aderare cele doua guverne stateau cu teama Burxelles-ului, acum pare sa le fie indiferent daca risca pedepse, ca in cazul Romaniei, amenintata cu o actiune punitiva la Curtea Europeana daca nu renunta la taxele pentru importul masinilor vechi.

Orgoliu balcanic

Ziarul austriac remarca o brusca „trezire" a orgoliului linga Dimbovita si da ca exemplu remarca premierului Tariceanu ca Romania nu este „un elev model" si nu are nevoie de „politicieni timizi" care sa-si schimbe opinia de cite ori se incrunta Bruxelles-ul. „Ar trebui sa avem curajul de a ne impotrivi UE, cind ne cere ceva ce e impotriva intereselor tarii", a spus el.

Derapaj pe malurile Dunarii

Cultura politica de tip Bruxelles se degradeaza, la Sofia si Bucuresti, o data cu instabilitatea guvernamentala, observa publicatia austriaca. In cele doua tari, perioada cind reformele erau stimulate din motive pur politice s-a incheiat imediat dupa aderarea la UE, comenteaza „Der Standart" care il citeaza pe Karl Keiser, lector la Universitatea din Graz, specialist in istoria sud-est europeana: „Relatiile din societatea romaneasca si bulgareasca inca se bazeaza pe relatiile personale".

Bucurestiul si Sofia - mai altfel

A fost oare procesul de tranzitie catre democratie si economia de piata al celor doua tari complet diferit de restul Europei de Est?, se intreaba publicatia austriaca. Spre deosebire de alte tari est-europene, Romania si Bulgaria nu au avut disidenti adevarati care sa defineasca standardele politice democratice in perioada de tranzitie. Dezvoltarea societatii civile e inca ramasa in urma, iar toate partidele politice sint complet dependente de bani de la oligarhia economica. In plus, in anii '90, procesul de privatizare din cele doua tari a fost mult mai lent decit in Ungaria si Republica Ceha, iar elitele politice romane si bulgare au profitat de orice ocazie ca sa faca bani. Este suficient sa ne uitam in presa, si vom avea impresia ca toate partidele politice sint afectate de coruptie si crima organizata, scrie „Der Standart".