Noul ministru liberal al Apararii, Teodor Melescanu, e acum mai putin frenetic fata de cum era asta-vara predecesorul sau in chestiunea retragerii trupelor romane din Irak.

Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat luni, in timpul unei vizite in Irak, ca retragerea trupelor romane din aceasta tara se va efectua conform unui calendar care urmeaza a fi stabilit de comun acord cu membrii NATO.

„Indiferent care este conceptia noastra sau, hai sa spunem, ideea noastra politica in legatura cu prezenta Romaniei pe diferite teatre de operatiuni, in primul rind in Irak, atit timp cit dumneavoastra sinteti aici si avem misiuni de indeplinit, principiul solidaritatii va functiona si tot ceea ce se va intimpla se va intimpla potrivit unor calendare pe care urmeaza sa le agream impreuna cu aliatii nostri. Deci am vrut sa stiti ca nu ne este indiferenta, chiar daca nu avem in vedere o perioada foarte lunga, stationarea dumneavoastra aici, dar nu ne este indiferent sa stim ca stati aici si aveti conditiile necesare si pentru a va indeplini misiunea, si pentru a duce o viata decenta", le-a spus Melescanu militarilor romani.

Noul ministru al Apararii a vizitat luni trupele romane dislocate in Irak, din delegatia oficiala facind parte seful Statului Major al Fortelor Terestre, general-locotenent Teodor Frunzetti, seful Statului Major al Fortelor Aeriene, general-locotenent Constantin Croitoru, si comandantul Comandamentului 2 Operational Intrunit, generalul-locotenent Florian Pinta.

In Camp Dracula, delegatia a vizitat militarii din Batalionul 495 Infanterie, dislocati in Irak in luna februarie a acestui an. Ministrul Apararii a fost informat asupra conditiilor de trai ale soldatilor, a modului in care se deruleaza misiunile acestora si asupra cooperarii cu ceilalti militari dislocati in zona si a vizitat spatiile unde se desfasoara activitatile lor.

Oua rosii in desert

Teodor Melescanu a avut o intilnire, la prinz, in Camp Adder, cu colonelul britanic Edward Brown, comandantul Brigazii Inaintate Vest, ocazie cu care a fost prezentata o informare privind evolutia evenimentelor din zona de responsabilitate si modul in care isi indeplinesc misiunile militarii romani. La finalul vizitei efectuate in a doua zi de Paste, ministrul Apararii a luat masa cu militarii romani si a ciocnit cu acestia oua rosii.