Robert Cristea de la TVR a fost batut cu lantul sub ochii celor care trebuiau sa asigure ordinea la Steaua-Dinamo.

Inainte de meciul de fotbal Steaua-Dinamo, un cameraman al TVR a fost batut la doi pasi de jandarmii care aveau misiunea sa asigure ordinea in zona stadionului Ghencea. Camera folosita de operator a fost stricata de un alt fan al Stelei, iar pagubele se ridica la 20.000 de euro. Incidentul vine intr-un moment in care LPF face eforturi uriase pentru a opri violentele pe stadioane, dar grupurile radicale de sustinatori ai echipelor bucurestene nu par sensibile la aceasta actiune.

Cameraman acuzat

Filmul evenimentelor a fost refacut chiar de Robert Cristea: „Ma aflam cam la 50 de metri de poarta pe care urmau sa intre fanii Stelei si luam imagini pentru a ilustra jurnalul de la ora 18.00. Am vazut citiva suporteri ca sar gardul si i-am filmat, moment in care un alt grup s-a apropiat de mine. M-au intrebat de ce filmez, ca din cauza mea au probleme cu jandarmii, iar eu le-am explicat ca nu pe ei ii filmam. Nu m-am simtit pe moment in pericol, deoarece linga mine erau jandarmi calare. Suporterii Stelei mi-au spus sa nu mai filmez, iar unul a scos un lant de la briu, cu o bila la capat, si m-a lovit peste picior. Nu-mi venea sa cred, deoarece eram la citeva zeci de centimetri de un jandarm, practic nu puteam sa fug din cauza calului acestuia! Alt agresor mi-a luat camera si a trintit-o, iar un al treilea m-a taiat la umar. Mi-am dat seama ca, daca jandarmii nu intervin, pentru a-i identifica, trebuie sa ii filmez. Am luat camera, care mergea inca, si le-am luat fetele".

In ceea ce-i priveste pe jandarmi, in apararea lor a sarit insasi conducerea institutiei pentru care lucreaza. Intr-un comunicat dat ieri publicitatii, Jandarmeria il acuza pe cameraman ca si-a asumat riscul de a intra in mijlocul suporterilor. „In conformitate cu normele tactice de folosire a cailor din dotare este strict interzis jandarmului calare sa descalece de pe cal pentru a interveni intr-o astfel de situatie, care implica aglomerari mari de persoane", justifica Jandarmeria Romana lipsa de reactie a angajatilor sai.

Agresori din provincie

Pina ieri-seara, politistii de la Sectia 22 reusisera sa ii identifice dupa porecle pe cei trei agresori. Comisarul-sef Ion Iosif Petrascu, comandantul Sectiei 22, ne-a declarat ca este foarte posibil ca huliganii sa nu fie din Bucuresti, ci sa locuiasca intr-una din comunele apropiate Capitalei. Surse din interiorul galeriei Stelei sustin ca acestia fac parte din factiunea „Vacarm", de la peluza sud a stadionului Ghencea. Robert Cristea, constantean si fan al Farului, a spus ca starea lui de sanatate este ingrijoratoare: „Daca lovitura era cinci centimetri mai jos, imi spargea rotula. Am un hematom, trebuie sa stau cu piciorul sus doua saptamini si apoi sa refac analizele pentru a vedea daca e nevoie de operatie". Lanturile fac parte din arsenalul uzual al gruparilor ultras din jurul fotbalului. Huliganii le poarta la briu, in loc de curea, inchise cu un lacat, care devin cel mai important element al agresiunii in cazul luptelor cu factiunile rivale.