Presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad i-a dat sarcina noului ambasador la Bucuresti sa imbunatateasca legaturile cu Romania.

Presedintele Ahmadinejad i-a spus noului ambasador in Romania, Hamid-Reza Arshadi, ca, in politica externa iraniana, printre prioritati se afla extinderea relatiilor cu statele europene, relateaza agentia IRNA. Ambasadorul Arshadi a venit cu temele facute la intilnirea cu presedintele iranian. El i-a prezentat un raport despre Romania si citeva planuri prioritare pentru extinderea cooperarii intre Romania si Iran, care s-a „racit" dupa 1989.

Iranul si Romania au avut un litigiu, in august 2006, cind platforma petroliera romaneasca Orizont a fost sechestrata de autoritatile iraniene. Presedintele Traian Basescu a fost atunci asigurat telefonic de omologul sau, Mahmud Ahmadinejad, ca nu a fost vorba de un act de ostilitate fata de Romania, ci de un conflict comercial. Diplomatic, cei doi presedinti au remarcat ca ar fi loc de mai bine in schimburile comerciale bilaterale.

Actualul ambasador iranian la Bucuresti a fost rechemat de la post in urma cu aproximativ o luna, la terminarea mandatului.