ONU face din nou valuri: a dat publicitatii in weekend un nou raport privind efectele incalzirii globale, cel mai alarmant de pina acum. In mai, un al treilea raport ne va spune cum sa reparam clima.Click pe grafic pentru a mari Raportul de 1.572 de pagini alcatuit de Comisia Interguvernamentala pentru Schimbarea Climatica (CISC) se vrea – potrivit unuia dintre coordonatorii echipei de peste 200 de cercetatori, Martin Parry - plin de informatii concrete privind incalzirea globala. Iar concluziile nu dau motive de optimism, daca e sa il crezi pe dr. Bill Hare, unul dintre autori: „In esenta, o extinctie in masa va avea loc in urmatorii 100 de ani, daca nu limitam cumva schimbarea climatica". Harta catastrofelor

Orientul Mijlociu, Africa Subsahariana, sud-vestul Americii si Mexicul se vor confrunta cu o seceta din ce in ce mai apriga, in timp ce deltele riurilor din sudul Asiei vor avea de-a face cu inundatii masive. O crestere a temperaturii intre 1,5 si 2,5 grade Celsius, de-a lungul unui secol, ar duce la inundarea unor coaste si a unor insule ocupate de sute de milioane de persoane si la extinctia a o treime dintre speciile de pe Terra. Topirea ghetarilor din Himalaya e inclusa in lista de previziuni a specialistilor.

Comunitatile sarace, au accentuat oamenii de stiinta, vor fi cele mai vulnerabile la dezastrele produse de incalzirea globala. De pilda, in 2020, din cauza schimbarilor climaterice, anticipeaza raportul, Africa isi va adauga 75 de milioane de locuitori la cele 250 de milioane care sufera in prezent de pe urma lipsei de apa. Dar nici statele prospere nu vor sta pe roze, de exemplu SUA: initial, productia de hrana va creste, dar asta se va intimpla direct proportional cu inundarea coastelor americane.

Metodele preventive

Al treilea raport, pe care CISC il va da publicitatii in mai, contine indicatii despre cum aceste consecinte ale incalzirii globale pot fi oprite in fasa, axindu-se pe modalitatile de limitare a cresterii temperaturii si a concentratiei de emisii considerate raspunzatoare de efectul de sera.