Daca la AGA SIF Transilvania se va lua decizia majorarii capitalului social, atunci trendul bursei va fi crescator. In caz contrar, va fi descrescator. Potrivit unui raport al firmei de consultanta KTD Invest, in perioada imediat urmatoare (30 de zile) vor avea loc Adunarile Generale ale actionarilor la toate cele cinci societati de investitii financiare. Dintre toate, cea mai importanta este AGA Extraordinara de la SIF3 Transilvania, pentru ca doar aici, pe ordinea de zi, se afla o propunere de majorare de capital social. Implicatiile vor fi importante insa pentru intregul segment al SIF-urilor si, prin contagiune, pentru restul pietei.

ĄDaca la AGA SIF3 se va lua decizia majorarii capitalului social, atunci investitorii se vor aglomera probabil sa cumpere actiuni SIF3, intr-o prima faza, si apoi actiuni ale celor mai tranzactionate SIF-uri (Moldova, Banat-Crisana si eventual Oltenia). Asta ar putea conduce, cel putin pe termen scurt, la o evolutie pozitiva a cotatiilor SIF. Si cum SIF-urile, in majoritatea cazurilor atunci cind cresc sau cind scad mai viguros, trag si restul bursei la remorca, intreaga piata ar putea avea o tendinta pozitiva", ne anunta Iulian Panait, presedintele KTD Invest.

In schimb, daca la AGA Extraordinara a SIF3 nu se va intruni cvorumul necesar, atunci, cel mai probabil, pe termen scurt, titlurile acestei companii vor cunoaste scaderi de pret si, la fel ca si in varianta anterior discutata, fenomenul este posibil sa se transmita asupra celorlalte SIF-uri si asupra pietei in ansamblu.

Strainii, in asteptare

Ca de obicei, cheia evolutiei bursiere romanesti o reprezinta capitalurile straine. Pina acum, strainii nu au vindut actiuni romanesti (cel putin nu intr-o maniera semnificativa), scaderile din perioada ianuarie-martie fiind generate mai mult de reactiile investitorilor romani. Totusi, cumpararile facute de acestia nu au fost suficient de importante pentru a contrabalansa presiunea pe vinzare facuta de alte categorii de investitori.

In orice moment, investitorii institutionali straini ar putea decide sa intre mai puternic la cumparare si atunci va fi cit se poate de clar ca trendul descendent a luat sfirsit. Cita vreme acest lucru nu se intimpla insa, revenirile ascendente ale bursei vor ramine destul de firave.

Ce-a fost la inceputul acestei luni

In saptamina 2-6 aprilie, indicii BET si BET-C au crescut cu 0,89, respectiv 5,27%, in timp ce BET-FI a cistigat 1,57%. Lichiditatea medie s-a depreciat iarasi cu peste 25%, pina la 34,6 milioane de lei pe zi, in timp ce capitalizarea bursiera a cistigat 4,8%, pina la 81,5 miliarde de lei. Evolutia ascendenta accentuata a capitalizarii si a indicelui BET-C este explicata de cresterea de care a beneficiat ALRO.

Daca ne raportam la valorile de la finalul anului trecut, observam ca indicii BET si BET-C au crescut cu 7,12, respectiv 16,48%, in timp ce BET-FI se afla cu 4,53% sub nivelul inregistrat pe 19 decembrie 2006. Cei mai tranzactionati emitenti in primele trei luni ale acestui an au fost SIF-urile si Banca Transilvania, in timp ce ponderile cele mai mari in capitalul societatilor le-au avut tranzactiile cu SIF Moldova, Siretul Pascani, SIF Oltenia, Santierul Naval Orsova si Broker Cluj.