Cipuri implantate in creier si arme inteligente, coalitii ale teroristilor nationalisti, religiosi si ecologisti, prevede ministerul apararii britanic pentru 2035.

Ministerul apararii din Marea Britanie a redactat un raport asupra „viitorului context strategic" mondial, cu care se vor confrunta fortele armate, incluzind o „analiza a celor mai importante riscuri si socuri", arata cotidianul „The Guardian". Raportul se bazeaza pe probabilitati extrase din actuala stare de fapt.

Arme noi

Noi arme vor domina contextul strategic peste 30 de ani. Una dintre ele, care va fi disponibila, probabil, din 2035, va genera un impuls electromagnetic capabil sa disturbe toate sistemele de comunicatii pe o raza selectata. Armele neutronice care distrug doar organismele vii, fara a produce pagube cladirilor, „ar putea fi armele preferate pentru purificare etnica, intr-o lume din ce in ce mai populata", arata raportul. Vehicule sau rachete ce nu necesita a fi conduse de om vor putea lansa atacuri chimice, biologice, radiologice sau nucleare si „vor ridica probleme etice si de legislatie". Tot pina in 2035 vor exista cipuri ce vor putea fi implantate direct in creier, iar tehnologia dezvoltata a comunicatiilor va permite mobilizarea rapida de grupari mari de oameni, asa-numite „flashmoburi". Astfel de mobilizari ar putea fi puse la cale de teroristi sau infractori, punind in dificultate fortele de ordine.

Radicalii de mijloc

Specialistii britanici prevad o radicalizare a clasei de mijloc: „Clasa mijlocie va deveni o clasa revolutionara, preluind rolul prevazut de Marx pentru proletariat". Cauzele ar consta in cresterea diferentelor dintre aceasta clasa si cei foarte bogati, pe de o parte, si saracii din mediul urban, pe de alta. „Clasa mijlocie ar putea folosi accesul la cunoastere, resurse si capabilitati pentru a transforma procesele transnationale in interes propriu." Ar putea fi constatata si o radicalizare a credintelor religioase, in general, dar si a curentelor ideologice, cum ar fi populismul si chiar marxismul. Cauzele ar consta in cresterea relativismului moral si a valorilor pragmatice, care ar conduce oamenii catre cautarea de refugii spirituale.

Migratie crescuta

Populatia va ajunge la 8,5 miliarde in 2035, 98% din populatie traind in zone nedezvoltate. 60% din oameni vor trai in mediul urban, iar migratia va inregistra o crestere ingrijoratoare. O crestere de 132% a populatiei va inregistra Orientul Mijlociu, in timp ce in Occident se va pastra trendul de descrestere a populatiei. Cresterea unei populatii tinere in Orientul Mijlociu, care nu se va gasi reprezentata in conducerea de stat, va insemna in continuare o radicalizare a Islamului si o respingere a capitalismului. Ar putea aparea o „coalitie terorista" ce va uni extremistii nationalisti, religiosi si chiar ecologisti.